Nya social- och hälsovårdsministern: Aktiveringsmodellen avskaffas, beredningen redan på gång

Aino-Kaisa Pekonen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Den mångomtalade aktiveringsmodellen för arbetslösa kommer att skrotas, och processen har redan inletts. Det skriver färska social- och hälsovårdsministern Aino-Kaisa Pekonen (VF) på Twitter.

Vänsterförbundet och Socialdemokraterna lovade under valkampanjen skrota aktiveringsmodellen för arbetslösa, som infördes av den förra regeringen och väckt häftiga protester. Modellen går ut på att arbetslöshetsunderstödet sjunker om inte vissa krav på aktivitet uppfylls.

Men den villkorade skrivningen i det färska regeringsprogrammet har väckt frågor om hur det egentligen blir. I regeringsprogrammet står det att "De skyldigheter och nedsättningar av arbetslöshetsförmåner som ingår i aktiveringsmodellen ska slopas, när det har fattats beslut om åtgärder som har motsvarande sysselsättningseffekter".

På måndagen bekräftade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen ändå att modellen faktiskt ska slopas. "Många har frågat och jag vill svara tydligt. SHM bereder redan ett slopande av modellen och ändringen kommer att genomföras så fort som det är möjligt med hänsyn till god lagstiftningspraxis och de förändringar som krävs i FPA:s system."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning