Nya social- och hälsovårdsministern: Aktiveringsmodellen avskaffas, beredningen redan på gång

Aino-Kaisa Pekonen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Den mångomtalade aktiveringsmodellen för arbetslösa kommer att skrotas, och processen har redan inletts. Det skriver färska social- och hälsovårdsministern Aino-Kaisa Pekonen (VF) på Twitter.

Vänsterförbundet och Socialdemokraterna lovade under valkampanjen skrota aktiveringsmodellen för arbetslösa, som infördes av den förra regeringen och väckt häftiga protester. Modellen går ut på att arbetslöshetsunderstödet sjunker om inte vissa krav på aktivitet uppfylls.

Men den villkorade skrivningen i det färska regeringsprogrammet har väckt frågor om hur det egentligen blir. I regeringsprogrammet står det att "De skyldigheter och nedsättningar av arbetslöshetsförmåner som ingår i aktiveringsmodellen ska slopas, när det har fattats beslut om åtgärder som har motsvarande sysselsättningseffekter".

På måndagen bekräftade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen ändå att modellen faktiskt ska slopas. "Många har frågat och jag vill svara tydligt. SHM bereder redan ett slopande av modellen och ändringen kommer att genomföras så fort som det är möjligt med hänsyn till god lagstiftningspraxis och de förändringar som krävs i FPA:s system."

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54