Nya smygfilmer visar överviktiga fjällrävar på farmer i Österbotten

En av fjällrävarna Oikeutta eläimille filmat. Bild: Oikeutta eläimille

Förädlade blårävar med skinnet hängande i stora veck rör sig mödosamt i sina burar. Det visas på en film som djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille släppt i dag. Videoklippen sägs ha filmats på farmer i Karleby, Kronoby, Vörå, Lappo och Kristinestad i våras. Enligt filmen har rävarna förädlats i syfte att maximera storleken på skinnet. Blåräven är en färgvariant av fjällräven.

Djurskyddsorganisationen Oikeutta eläimille säger att hudvecken i ansiktet utsätter rävarna för ögoninflammationer och att den höga vikten ger dem problem med lederna. Flera djur på videon har röda ögon.

Oikeutta eläimille påpekar i ett pressmeddelande att det enligt djurskyddslagen är förbjudet att avla djur så att de lider av det och kräver omfattande inspektioner på farmerna.

Länsveterinären Laura Alasaarela på Västra och inre Finlands regionförvaltningsverk konstaterar att djuren på filmen och bilderna har ögoninflammationer. Hon säger att man under inspektioner ingriper mot djur som är sjuka.

– Ögoninflammationer måste vårdas eller så måste djuret avlivas. Vi kollar om djuret kan stiga upp och röra sig, och det inte kan röra sig måste det avlivas. Om det skulle uppstå infektioner i vecken måste de vårdas, säger Alasaarela till FNB.

Djurskyddslagen förbjuder sådan avel som kan orsaka djuret lidande eller betydande men. Alasaarela känner inte till att den paragrafen skulle ha tillämpats.

– Om man vid inspektionen upptäcker ett djur som är sjukt eller inte kan röra sig så ingriper man. Men själva aveln – och samma problem finns med sällskapsdjur – är svår att övervaka. Vi hoppas att den nya djurskyddslagen ska underlätta det på något sätt, säger Alasaarela.

Svenska Yle var först med nyheten om smygfilmerna.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning