Nya skandaler skadar premiärminister Abes stöd

Förtroendet för Japans premiärminister Shinzo Abe störtdyker på nytt efter uppgifter om nya korruptionsskandaler. Bild: Lehtikuva/AFP/Kim Kyung-Hoon

Förtroendet för Japans premiärminister Shinzo Abe störtdyker efter att ha varit på väg att repa sig.Tusentals människor samlades på måndagen för att protestera och kräva hans avgång.

Stödet för premiärminister Abe, som varit rekordlågt efter att uppgifter om misstänkt vänskapskorruption avslöjats, var på väg att repa sig när en ny misstänkt korruptionshärva nu rullas upp.

Den första skandalen handlar om en markaffär där en affärsman med band till Abes fru fått köpa statligt ägd mark till kraftig subventionerat pris. Dessutom ska Abes, hans fru Akie Abes och finansminister Taro Asos namn ha tagits bort i alla dokument som rör affären.

I dagarna skapade en andra skandal rubriker och väckte nytt liv i debatten om huruvida Abe har tillräckigt med stöd för att vinna partiledarvalet i september och därmed bli den premiärminister som suttit längst vid makten i Japan. Den här gången handlar det om påståenden om att Abe använt sitt inflytande för att hjälpa en vän att öppna en veterinärskola.

Abe själv nekar till alla anklagelser om korruption. Men enligt väljarundersökningar i Japan misstror två tredjedelar av väljarna premiärministern.

Samtidigt drabbas Abes regering av ytterligare en skandal. I förra veckan kom påståenden om att en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet utsatt kvinnliga reportrar för sexuella trakasserier.

Tidigare premiärminister Junichiro Koizumi har uttalat sig i japanska medier om förtroendekrisen och förutspår att premiärminister Abe kommer att avgå redan i juni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning