Nya siffror: Så här har antalet flygresenärer rasat

Fram till slutet av november har passagerarantalet på landets flygplatser minskat med 74 procent. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Under 2020 har passagerarantalet på Finlands flygplatser sjunkit på grund av coronaepidemin. Mellan januari och november sjönk antalet resenärer med 74 procent jämfört med i fjol.

I november flög totalt 170 703 passagerare via Finlands flygplatser. Det är 91 procent färre än under samma tidsperiod året innan.

På Helsingfors-Vanda flygplats uppgick antalet passagerare i november till 122 426 och på övriga inrikes flygplatser till totalt 48 277. Siffrorna har publicerats av Statistikcentralen.

Av passagerarna reste 48 procent med utrikesflyg och 52 procent med inrikesflyg. Andelen passagerare som reste med utrikesflyg var 64 procent på Helsingfors-Vanda flygplats och sammanlagt sju procent på övriga inrikes flygplatser.

Från januari till november i år har totalt 6,3 miljoner passagerare rest via flygplatserna i Finland. Det är 74 procent färre än under samma tid i fjol. Av passagerarna reste 69 procent med utrikesflyg och 31 procent med inrikesflyg.

Under januari–november 2020 uppgick volymen av frakt- och postbefordran inom flygtrafiken till totalt 118 926 ton, vilket är 43 procent mindre än 2019. Mätt i ton transporterades 98 procent via Helsingfors-Vanda flygplats och 99 procent transporterades i trafiken mellan Finland och utlandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning