Nya siffror bekräftar att det vänt i ekonomin

Heidi Schauman. Bild: KSF Media/Arkiv/Leif Weckström

Den färska bnp-statistiken från Statistikcentralen stöder uppfattningen om att ekonomin i Finland nu vänt mot det bättre, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

– Fjolårets tillväxt på 1,6 procent är väldigt bra jämfört med de senaste åren. Man kan inte säga att det är en överraskande bra tillväxt, men en bra tillväxt hur som helst, säger Heidi Schauman.

Statistikcentralen presenterade på onsdagen preliminära siffror om fjolårets ekonomi. Enligt dem ökade Finland bruttonationalprodukt med 1,6 procent i fjol. Det var främst privatkonsumtionen och investeringarna som låg bakom tillväxten. Branschvis gick det uppåt framförallt för byggbranschen och näringslivstjänsterna.

Tillväxten under årets lopp varierade en aning. Mest gick ekonomin framåt under årets första och tredje kvartal. Under det sista kvartalet stampade ekonomin på stället.

– Det här understryker att tillväxten fortfarande är skör. Dessutom är exportutvecklingen fortsättningsvis väldigt blygsam. Det är den pusselbit som fattas i vår tillväxtstruktur, säger Schauman.

Hon tror att tillväxten i år fortsätter i samma takt som i fjol, alltså kring 1,6 procent.

– Tillväxten kanske bromsas upp en aning. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03