Nya sanktioner mot Ryssland efter giftattack

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bild: Joseph Nair

USA inför nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av nervgiftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Storbritannien tidigare i år.Om sanktionerna införs fullt ut kan det få omfattande konsekvenser för handel och diplomati mellan de två stormakterna.

Enligt Washington låg Kreml bakom angreppet i Salisbury i mars, uppger högt uppsatta regeringsföreträdare för NBC News. Utrikesminister Mike Pompeo ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt för giftattacken.

USA:s utrikesdepartement bekräftar att den ryska regeringen betraktas som skyldig till mordförsöken.

"Regeringen i den ryska federationen har använt kemiska eller biologiska vapen i strid med internationell rätt, eller har använt dödliga kemiska eller biologiska vapen mot sina egna medborgare", skriver Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera steg

Sanktionerna införs i flera steg med stöd i en amerikansk lag som ska förhindra användning av kemiska och biologiska vapen. Framtida export av varor för hundratals miljoner dollar till Ryssland kan komma att stoppas, uppger en UD-källa för NBC News.

En andra våg av sanktioner kan aktiveras om tre månader om inte Ryssland ger trovärdiga försäkringar om att inte använda kemiska vapen i framtiden samt tillåter FN-ledda inspektioner. Dessa sanktioner kan innebära att de diplomatiska relationerna nedgraderas, att rysk flygtrafik till USA stoppas och möjligheten att stoppa mer eller mindre all export och import till respektive från Ryssland, enligt NBC:s källa.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning