Nya saluhallen får bra betyg av stadsborna

Guldkant i vardagen. Tytti och Juhana Ylinen bröllopsfirar i saluhallen i Hagnäs. – Vi tog metron från Hagalund och fortsätter på en restaurang här i närheten. Också köpmännen är nöjda med första dagen i den tillfälliga saluhallen. Paviljongen är ljus, fräsch och rymlig. Bild: Cata Portin

Tillfällig lösning men mycket bra, säger köpmännen i Hagnäs. Också kunderna är nöjda med paviljongen.

Hagnäshallens försäljare som HBL talar med säger alla samma sak – paviljongen är rymlig och så det där dagsljuset som kommer in genom de stora fönstren.

– Det där ljuset är en stor förändring, säger Soppakeittiös Filip Stenius och tittar ut mot torget. Lunchgästerna har helt klart hittat in i nya byggnaden.

Tupu och Juhana Ylinen har åkt metro från Hagalund till Hagnäs för att lösa in en bröllopsmiddag i en fiskrestaurang som finns i närheten. Men först några glas bubbligt i "nya" saluhallen.

– Här är så fräscht och fint, säger de om torgpaviljongen.

Stadsborna älskar sina hallar men försäljarna tvingas kämpa för att få verksamheten att gå runt. Juhana Ylinen säger att det kan vara en generationsfråga. Eller så inte. Vem vet.

– Men i alla fall i dag är det mycket folk här, säger han.

Sant. På måndagsförmiddagen, dagen då paviljongen öppnat, är det nästan trångt. Och överallt i paviljongen låter det likadant: Här är så fint, hit kommer vi igen.

Jukka Rosendahl, köpmannen som HBL träffade i oktober för att diskutera den förestående flytten, är lättad.

– Flytten gick åtminstone för vår del bra och inte har jag hört om några stora problem.

Också lunchgästerna har redan hittat ”nya saluhallen”. Bild: Cata Portin

Längre fram på våren ska det bli intressant att se hur kommersen i paviljongen påverkar torghandlarna. Gissningen i paviljongen är att här finns synergieffekter som alla försäljare drar nytta av.

Lite ris får Helsingfors stad av Rosendahl och andra köpmän för att informationen om öppnandet varit så knapp. Å andra sidan har kunderna ändå hittat fram.

Och lite ris får staden av HBL för att paviljongens yttertrappor är så hala. Men det går säkert fort att åtgärda.

Med nya metron når kunderna också från Esbo bekvämt saluhallen i Hagnäs. Första dagen i paviljongen är en framgång. Bild: Cata Portin

Den snart 100 år gamla fastigheten byggsaneras och renoveras. Saluhallens husteknik, det vill säga el, vatten, avlopp och ventilation, är från 1970-talet. Moderniseringen beräknas pågå i minst ett drygt år.

Tillfälliga paviljongen är 2 000 kvadratmeter stor. I saluhallen finns två våningar, i paviljongen är alla köpmännen i samma gatunivå.

Glaspaviljongen beräknades kosta 5,7 miljoner euro men summan verkar landa närmare 3 miljoner.

När den gamla byggnaden renoverats klart och köpmännen har flyttat tillbaka till saluhallen kan glaspaviljongen säljas.

Källa: Partitorget

Sista julen i gamla Hagnäshallen - Det här kommer att bli bra

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning