Nya roller i politiskt drama

Sampo Terho representerar Nytt alternativ i regeringens så kallade trio. Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

Splittringen inom Sannfinländarna driver båda grupperna åt var sitt håll. Centern och Samlingspartiet prioriterade regeringens reformer och sina egna skötebarn.

Med några dagars distans till det politiska dramat på hög nivå som vi bevittnade i början av veckan finns det anledning att se över det som hände och fråga sig i vilka positioner de centrala politiska krafterna landade.

När det gäller Sannfinländarna leder splittringen till att de två grupperna drivs åt olika håll. Timo Soini och hans anhängare satte äntligen ned foten i förhållande till de främlingsfientliga extremnationalisterna när deras egna ställningar var hotade.

De som har bildat Nytt alternativ motiverar sitt drastiska steg med att det inte längre fanns plats för dem som företrätt Landsbygdspartiets tradition i Sannfinländarna. Det handlar om en stark socialpolitik och en ekonomisk politik som gynnar folk med små inkomster.

Den motiveringen håller såtillvida att Jussi Halla-aho och hans anhängare just inte intresserar sig för socialpolitik och ekonomisk politik, och i den mån de gör det driver de en högerpolitik som inte stöder svaga grupper.

Men en sådan politik kan de ministrar som nu representerar Nytt alternativ inte heller driva i den borgerliga regeringen med Centern och Samlingspartiet. Argumenteringen håller alltså inte.

Därför är det svårt att se andra motiv än ett stort intresse för att hålla sig kvar i maktens centrum, alltså i ministerbilen.

I vilket fall som helst leder splittringen, dess logik och den nya konstellationen i regeringen till att Nytt alternativ och dess politiker tvingas bli mindre radikala än innan utmarschen. Det gäller EU och Finlands roll i EU i allmänhet och det gäller det europeiska säkerhetssamarbetet i synnerhet. I de grundläggande värderingsfrågorna som rör alla människors lika värde har medlemmarna i Nytt alternativ redan börjat använda samma formuleringar som Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo gjorde på presskonferensen i måndags.

Rollfördelningen mellan Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo (Saml) var klar – Sipilä talade om processer och slutresultat, Orpo om västerländska värderingar, respekten för mänskliga rättigheter och de internationella avtal Finland har förbundit sig vid.

Det är ändå värt att notera att Juha Sipilä erkände att Centern och Samlingspartiet hade fått tänja på sina värderingar för att kunna sitta i samma regering som Sannfinländarna. Det erkännandet har varit omöjligt att locka fram tidigare även om problemet har varit ganska uppenbart.

På tisdagskvällens presskonferens var den gemensamma värdegrunden inte längre lika viktig för Orpo och Sipilä. De hade visserligen satt ned foten, men i den väldigt smala springan mellan Halla-ahos Sannfinländare och Elo–Soini–Terhos Nytt alternativ. Det har väckt berättigad kritik särskilt inom Samlingspartiet men också bland tolerant sinnade medborgare. Å andra sidan har Centern och Samlingspartiet splittrat Sannfinländarna och alltså drivit utbrytarfalangen i en mindre radikal riktning.

Slutresultatet är att Juha Sipiläs Centern och Petteri Orpos Samlingsparti har stärkt sina positioner. De har nu en bättre möjlighet att driva genom sina skötebarn landskapsreformen och valfrihetsmodellen. Det som kan stoppa reformerna är eventuella problem i förhållande till grundlagen.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning