Hårdare restriktioner väntas i Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) aviserar att nya strängare restriktioner är på väg. Bild: Olafur Steinar Gestsson/AFP-Lehtikuva

Danmark sätter nytt smittorekord och nu införs nya coronarestriktioner. En större nedstängning av samhället väntar, men inte i lika stor utsträckning som våren 2020. – Nya spelregler råder, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Danmark har flera dagar i rad satt dystra smittorekord och på fredagen registrerades 11 194 nya covidsmittade, den högsta dygnsiffran under hela pandemin.

Var femte är smittad med omikronvarianten, uppgav statsminister Mette Frederiksen (S) när hon aviserade nya coronarestriktioner.

– Vi ser ett behov av att dämpa aktiviteten (i samhället). Vi ska alla begränsa våra sociala kontakter, säger Frederiksen på en presskonferens.

– Nya spelregler råder. Omikron har en större spridningspotential. Framför allt när det handlar om så kallade superspridarevenemang, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Teatrar ska stängas

En journalist påpekar att Frederiksen sade i augusti att regeringen inte räknade med fler nedstängningar, men nu sker det trots allt.

– Det finns ett svar på den frågan och det är omikron, säger statsministern.

Men en lika stor nedstängning som skedde våren 2020 är det inte tal om, enligt Frederiksen.

– Vårt mål är fortfarande att hålla så stora delar av samhället öppet som möjligt, säger hon.

De nya restriktionerna måste godkännas av folketingets epidemiutskott, som ska samlas senare under fredagen.

Kultursektorn drabbas hårt av restriktionerna. Teatrar, biografer och museer ska stängas. Detsamma gäller exempelvis bad- och lekland, nöjesparker, kasinon och konferenshallar.

Dessutom vill S-regeringen att man stänger för betalande publik vid idrottsevenemang.

För danskar som fortfarande inte köpt alla julklappar finns det en risk att man får köa för att komma in i butikerna. Det införs ett maxtak för antalet kunder i butikerna genom att det ska finnas ett visst antal kvadratmeter per kund.

Det kommer att gå att besöka kyrkor under julhelgen, men även här införs det restriktioner kopplade till kyrkans storlek och antalet kvadratmeter per besökare.

Inga sångregler till jul

Krogar och restauranger får inte servera alkohol efter klockan 22 och en timme senare ska det vara stängt, vilket är en timme tidigare än vad som gäller nu.

– Serveringsställen ska hålla stängt mellan klockan 23 och 05, och inte servera någon alkohol från klockan 22, säger Magnus Heunicke.

Det införs även ett krav om platsbiljetter i kollektivtrafiken.

Inför julen i fjol kom de danska myndigheterna med konkreta uppmaningar om att exempelvis inte sjunga tillsammans runt julgranen, men några sådana förhållningsregler meddelas inte i år.

– Använt sunt förnuft, det är den viktigaste uppmaningen, säger Søren Brostrøm, chef på den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.

Totalt är 518 personer smittade med covid-19 inlagda på danska sjukhus, enligt siffror från fredagen. Av dessa får 63 patienter intensivvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning