Nya restriktioner orsakar tidvis rusning på flygplatsen – Eivor Hahnssons man fick grönt ljus i sista minuten

Eivor Hahnsson kunde med sitt finska pass komma ombord på flyget från Oslo utan testresultat, men det gjorde inte hennes norska man Arvid Grindal. Han hann precis ta ett snabbtest. Att reda ut vad som gäller är inte det enklaste, enligt Hahnsson. Bild: Cata Portin

Striktare inreseregler gör att de som kommer till Finland utomlands ifrån behöver ha ett färskt negativt coronatest i bagaget, med vissa undantag. I kombination med ökat antal resenärer under mellandagarna har det tidvis uppstått rusning på Helsingfors-Vanda flygplats. Också de som är på väg på utlandsresa uppmanas nu kontrollera vad som gäller.

Eivor Hahnsson och Arvid Grindal ser lättade ut när de kommer in i ankomsthallen efter att ha passerat passkontroll, bagageutlämning och hälsokontroll. De kom fram, även om det hängde på håret – eller snarare på ett färskt coronatest.

På tisdagen trädde nya striktare inreseregler i bruk för dem som kommer till Finland. Hemma i Oslo började Hahnsson ta reda på vad som gäller för henne och hennes man inför flygresan till Helsingfors-Vanda. Hon är finsk medborgare och han norsk.

Det var inte alldeles enkelt. Statsrådet, Gränsbevakningen, och Institutet för hälsa och välfärd uttrycker sig alla lite olika, säger Hahnsson.

– Det var lite svårt att orientera sig på nätet.

Och hur skulle de myndigheterna se på Grindal?

– Jag var inte helt säker på det, han är ju familjemedlem till mig.

Från 28 december till 16 januari gäller striktare regler vid inresa till Finland.

Nu måste även de som reser från Schengenländer ha ett intyg över negativt covid-19-test. Det ska vara högst 48 timmar gammalt. Dessutom ska man ha intyg över två coronavaccindoser eller att man har varit sjuk i covid-19 för mindre än sex månader sedan.

Som test godkänns PCR- eller antigentest.

Det här gäller för personer över 16 år.

Det finns undantag till testkravet. Finska medborgare krävs inte på test, inte heller utlänningar som bor permanent i Finland eller de vars inresa beror på en nödvändig orsak, det kan vara tvingande familjeskäl. Viktigt att notera är ändå att exempelvis flygbolag och rederier kan ha egna krav.

Även i trafiken mellan Åland och Norrtälje i Sverige, och i norr mellan gränsorterna på den finska sidan och svenska respektive finska, råder undantag så att negativt test inte behövs om man har covidintyg.

Finska medborgare och de som bor i Finland har alltid rätt att återvända till Finland. För dem som planerar en resa utomlands gäller det ändå att noga kontrollera vad som gäller i landet, och också förbereda sig på förändringar på kort varsel.

Källor: Statsrådet, Gränsbevakningsväsendet

När det vid incheckningen klarnade att Arvid Grindal förutom covidintyg behövde ett negativt test för att komma ombord på flyget, blev det tight. Men med en minuts marginal hann han få resultatet från snabbtestet.

– Att han måste göra ett test på förhand var lite överraskande för oss, säger Hahnsson.

Hon tog ett test efter ankomsten till Helsingfors, vid hälsokontrollen som Vanda stad upprätthåller.

När de efter fem dagar i Finland återvänder till Oslo blir det för dem båda att testa sig igen på Gardemoen, eftersom även Norge kräver ett färskt testresultat.

Sverige: Ett intyg med ett max 48 timmar gammalt negativt test krävs, vaccinintyg eller ett bevis på tillfrisknande är inte tillräckligt. Antigentest, det som också kallas snabbtest, och PCR/NAAT-test godkänns.

Estland: Ett hälsoformulär måste fyllas i högst 72 timmar före inresa till Estland. Spara bekräftelsen som skickas per mejl eller printa ut den innan ankomst. Utan covidintyg krävs karantän i väntan på ett negativt PCR-test. Med covidintyg krävs varken test eller karantän. Alla inresande rekommenderas starkt att ta ett PCR-test efter ankomst.

Spanien: Alla inresande måste fylla i ett hälsoformulär högst 48 timmar innan inresa och visa formulärets QR-kod vid ankomst. För QR-koden krävs antingen vaccinationsintyg, ett högst 72 timmar gammalt PCR-test, 48 timmar gammalt snabbtest eller intyg om tillfrisknande. Vid ankomst utförs också en hälsokontroll.

Länder kan snabbt ändra sina restriktioner, därför är det viktigt att noga följa med inresekraven för din destination.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Kriis.ee, Spanska hälsoministeriet.

På tisdagen skrev HBL också om familjen Lindberg som nekades inresa till Sverige eftersom de inte hade negativt test. Sverige införde likaså sina strängare restriktioner på tisdagen.

Rusning kan ge förseningar

I Finland har Gränsbevakningen varnat för att de nya inresereglerna kan märkas som trängsel på flygplatser och i hamnar.

Sami Kiiskinen är utvecklingsdirektör vid flygplatsbolaget Finavia på Helsingfors-Vanda flygplats. Han säger att det tidvis har varit rusning på flygplatsen, främst mellan halv fyra och halv fem på eftermiddagen då många flyg anländer.

Det är Gränsbevakningen som ansvarar för att kontrollera resedokument, covidintyg och testintyg. På Helsingfors-Vanda granskas också de som kommer från utlandet och flyger vidare i Finland, exempelvis till Lappland dit en hel del turister är att vänta.

– När det har varit köer på eftermiddagen har det blivit rätt tight för en del och det har uppstått vissa förseningar när flyg har väntat på resenärer, säger Kiiskinen.

De här stockningarna har Gränsbevakningen ändå lyckats åtgärda fort, menar han.

Visade testet tre gånger

Och vid lunchtid på onsdagen är det lugnt. Resenärer passerar droppvis genom skjutdörrarna till ankomsthallen. De vi talar med uppger att arrangemangen vid inresa har löpt smidigt.

Judicaëlle Dermenghem och Beltran Vercelotti anländer med flyget från Paris. Hon har sin familj i den franska huvudstaden, även om paret nu bor i hans hemland Chile.

– Flyget var halvfullt, kanske på grund av restriktionerna, säger Dermenghem.

Efter att ha fått meddelande från flygbolaget om testkravet – förutom covidintyg – kollade hon upp reglerna även med vänner i Finland. Hon och Vercelotti testade sig sedan i Paris före avresan.

– Och de frågade faktiskt efter testresultatet, säger hon och berättar att de behövde visa upp dokumentationen tre gånger under resan.

Första gången var för att alls få komma ombord på planet, sedan i passkontrollen i Paris och slutligen i Finland.

Judicaëlle Dermenghem och Beltran Vercelotti har flugit från Paris till Finland. De säger sig förstå striktare inreseregler men tycker samtidigt de kommer olägligt mitt under jullovet. Bild: Cata Portin

Dermenghem säger sig förstå de hårdare inreserestriktionerna, men frågar sig om de inte hade kunnat träda i kraft i början av januari i stället.

– Det är så mycket fram och tillbaka med reglerna och nu kom de mitt i jullovet.

Hon har bott i Finland för tio år sedan, och tillsammans ska de nu besöka Helsingfors. Vercelotti vill dessutom se Lappland. Därför passar de på att komma hit nu när de är i Europa.

De är medvetna om att också övriga restriktioner gäller – kanske sådana som till och med påverkar turister mer. Restaurangerna stänger tidigare och en stor del av de publika tillställningarna är inställda.

I Lappland hoppas Vercelotti trots allt på att kunna göra det han sett fram emot: åka hundspann, beskåda norrsken och bada bastu.

Kontrollera noga

I avgångshallen är det kö till några incheckningsdiskar, medan det är fritt fram till andra – till säkerhetskontrollen likaså. Flyg avgår till Moskva och till Kittilä och ur högtalarna hörs uppmaning om att tänka på coronarestriktioner på flygplatsen.

Enligt Sami Kiiskinen på Finavia har antalet resenärer ökat, och är nu ungefär 50 procent av mängderna före pandemin.

Han uppmanar dem som ska resa att vara på flygplatsen i god tid.

– Det lönar sig att följa flygbolagens direktiv så det inte blir bråttom.

Kiiskinen säger att folk har en del frågor, främst om sitt eget resande. Finavia har satt in mer personal och flyttat personal för att hjälpa till.

Två tjejer är på väg till Mexico via USA, en långresa på sex veckor. En sådan resa kräver en hel del planerade inte minst i coronatider, men de berömmer flygbolaget Finnair för tydlig information om vad som gäller exempelvis i testväg. Därför har de båda ett negativt antigentest på fickan.

Väl framme säger de att de tänker förlita sig på bondförnuftet, till exempel genom att hålla avstånd.

En annan familj, som även den vill vara anonym, är på väg till ett afrikanskt land där en del av släkten bor. Även om landet inte ställer krav på test, gör flygbolaget det. Rådet från pappan i familjen därför att även kolla med det flygbolag man åker med vad som gäller – också när man är på väg tillbaka till Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning