Nya reserestriktioner från och med måndag – oklart om HC Tallinn kan fortsätta spela i FM-ligan

HC Tallinns tränare Risto Lepp. Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HC Tallinn kan ha spelat sina sista matcher i den finländska handbollsligan. Lagets fortsatta medverkan i FM-ligan avgörs i början av veckan.

HC Tallinns första spelhelg i den finländska handbollsligan slutade med två förluster mot ÅIFK. För tillfället är det oklart om det blir någon fortsättning i den finländska ligan för det estniska laget.

Då reserestriktionerna igen införs i trafiken mellan Finland och Estland är det inte säkert att HC Tallinn kan delta i serien.

HC Tallinn ska enligt de nuvarande planerna delta i grundserien i den finländska herrligan. Ursprungligen var det tänkt att det HC Tallinn skulle möta ÅIFK och Pargas IF under den inledande helgen. Men då PIF drog sig ur serien på grund av spelarbrist ersattes PIF-matchen med en match mot GrIFK.

Matchen skulle spelas på söndagen men sent på fredag meddelade Grankullalaget att man inte tänker spela mot HC Tallinn. Man hänvisade till oro över att spelare kan smittas med covid-19 om man spelar mot ett etniskt lag.

• Läs också: GrIFK vägrar spela mot HC Tallinn – förbundet hotar med sanktioner

Oron över ökad smittorisk då spelare reser mellan Estland och Finland är förståelig med tanke på att smittan enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC just nu sprids snabbast i Estland, Norge och Danmark i Nordeuropa. Dessutom införs reserestriktioner i trafiken till och från Estland från och med måndag.

Från och med måndag – alltså dagen efter att GrIFK skulle ha mött HC Tallinn – gäller 14 dagars karantänsrekommendation för resenärer från Estland.

"När restriktioner införs betyder det att man från länderna i fråga inte längre får göra fritidsresor till Finland. Då tillåts endast resor tillbaka till Finland, transittrafik, arbetsresor eller resor på grund av andra nödvändiga skäl. Dessutom rekommenderas karantän och testning för dem som anländer till landet" skriver Statsrådet om de rådande restriktionerna.

"Från och med måndagen den 28 september kan man dessutom resa till Finland från Sverige och Estland för att arbeta utan att det krävs frivillig karantän i 14 dygn".

Med andra ord är det inte alls klart att HC Tallinn kan fortsätta spela i den finländska ligan den här säsongen. Enligt Handbollförbundets ordförande Jari Henttonen ser de estniska myndigheterna HC Tallinns spelresor till Finland som arbetsresor men han kan inte säga vad de finländska myndigheternas syn är.

– Vi litar till hundra procent på de finländska myndigheterna och följer deras riktlinjer och regler. Om de finländska myndigheterna ser att HC Tallinn ska var i karantän då de kommer hit för att spela är det inte möjligt att de fortsätter spela i vår liga, säger Henttonen.

Handbollförbundet ska diskutera situationen med de finländska myndigheterna på måndag.

GrIFK:s beslut väcker frågor

Handbollförbundets tävlingsledare Taneli Tiilikainen sade på lördag att förbundet kommer att behandla GrIFK:s beslut och att klubben kan vänta sig sanktioner. Från GrIFK:s sida var man beredda på att klubben kommer att bestraffas för att man vägrade spela matchen.

GrIFK:s beslut att vägra spela matchen kommer att behandlas och tävlings- och disciplinutskottet oberoende av om HC Tallinn kan fortsätta spela i FM-ligan eller inte. Enligt förbundets regler kan en klubb inte ge walkover i en seriematch.

GrIFK tog beslutet att inte spela mot HC Tallinn då det inte fanns några reserestriktioner mellan Finland och Estland och då hade klubben enligt förbundet inga vägande skäl att inte spela matchen.

Förbundet har egentligen inte några andra möjligheter än att bestraffa klubben. Annars öppnar man en farlig dörr för lag som av en eller annan orsak inte vill spela matcher.

GrIFK hänvisade till oro för smittorisk och att man har spelare som hör till riskgrupper i laget då man vägrade möta HC Tallinn. Beskedet har väckt en del frågor.

Hur kan en person i riskgruppen kan känna sig trygg att spela mot spelare från Finland och huvudstadsregionen men inte göra det då de möter spelare från Estland? Smittan sprids snabbt i Helsingfors och i en fysiskt krävande kontaktsport med trånga omklädningsrum finns risken för att exponeras närvarande hela tiden.

Hör en person till riskgruppen är det inte motståndarens nationalitet som är avgörande. Då är varje medspelare och motståndare en potentiell fara. Enda sättet att skydda sig är att inte frivilligt utsätta sig för situationer där man exponeras – det vill säga inte spela alls.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning