Nya Reseplaneraren ser var du finns och väljer smidigaste rutten

Den nya reseplaneraren identifierar också platsnamn. Bild: Skärmavbild

Helsingforsregionens trafik förnyar Reseplaneraren i mitten av februari. Den nya Reseplaneraren är utvecklad för att användas i mobiltelefon och på surfplatta.

Nyheten med Reseplaneraren är att användaren i realtid på en karta kan se vilka hållplatser som finns i närheten och vilka kollektivtrafikfordon som avgår från hållplatsen. Det räcker med att enbart fylla i destinationen då telefonen kan lokalisera var passageraren befinner sig.

– Reseplaneraren väljer det smidigaste alternativet och filtrerar bort all onödig information, säger Jari Honkonen på Helsingforsregionens Trafik, HRT.

I vår är det också möjligt att med Reseplaneraren följa med hur många stadscyklar som finns tillgängliga vid varje station och om det är snabbare att cykla än att åka kollektivtrafik på den valda rutten. En nackdel är att den svenskspråkiga sökningen inte fungerar direkt från början, men HRT lovar att de svenskspråkiga kartorna kompletteras under våren. I den nya Reseplaneraren är det också möjligt att söka en destination på enbart namnet på till exempel en skola, hälsocentral eller simhall.

– Det här är ett projekt som aldrig blir färdigt. Vi lyssnar på kundernas respons efter att den första versionen lanserats, säger Honkonen.

När HRT nästa år övergår till zonsystem med biljetter betyder det också att det är möjligt att i nätbanken köpa periodbiljetter till mobilen. Enligt HRT är det allt fler passagerare som köper biljetter i mobilen. Det finns inga planer på att slopa SMS-biljetten. Däremot är det klart att förnyelserna innebär att kontantbetalningen i kollektivtrafikens fordon slopas. Hurdan tidtabellen för förändringen blir är oklar.

– Vi vet att allt fler köper sina biljetter på mobil eller laddar sina resekort. När kontantbetalningen läggs ner finns det fortfarande många möjligheter att köpa biljetter. Att lägga ner kontantbetalningen är en global trend, säger kundchef Mari Flink på HRT.

Till exempel i Stockholm och i London kan man inte betala med kontanter i kollektivtrafikfordonen. Förra veckan meddelade Amsterdams stad att kontantbetalningen i fordon slopas från och med 2018.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03