Nya resebegränsningar trädde i kraft på lördagen – nordiska grannar välkomna trots stigande incidenstal

Karantänsrekommendationer för olika länder ges inte från dag till dag. Bild: Ari Sundberg/SPT

Antalet coronafall varierar dagligen och ländernas klassificering kommer att ses över nästa vecka.

Regeringen beslöt förra veckan att reserekommendationerna ska lättas upp och den nya så kallade trafikljusmodellen trädde i kraft på lördagen. Institutet för hälsa och välfärd håller i trådarna för klassificeringen, där länderna betecknas som gröna, röda eller grå.

I den gröna klassen anses inte risken för smitta vara betydligt högre än i Finland.

I den röda klassen är smittrisken högre än i Finland, eller så kan risken inte bedömas på ett tillförlitligt sätt. Frivillig karantän på 14 dagar rekommenderas för personer som kommer till Finland från rödklassade länder.

Den grå klassen består av länder utanför EU dit resor inte rekommenderas alls. Karantän i 14 dagar rekommenderas för resenärer som anländer från dessa länder.

För att ett land ska placeras i den gröna klassen ska incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare, vara under 25 de senaste 14 dagarna. De senaste dagarna har talet varit högre än 25 i både Sverige och Norge. Enligt en rapport av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC var talet 29,4 i Sverige och 28,6 i Norge på torsdagen.

De båda länderna kommer ändå att klassas som gröna från och med lördag. Enligt Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, varierar incidensen och besluten fattas inte från dag till dag. Situationen kommer att granskas på nytt nästa vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning