Nya regler ska öka säkerheten – inte längre automatiskt 5+20 minuter vid skada

HPK:s Matias Porseland fick hjälpas av isen efter en sen tackling hösten 2017. Bild: LEHTIKUVA / TOMI JOKELA

Från och med den här säsongen kan spelare visas ut för sena tacklingar. Och att en spelare skadar sig vid ett regelbrott leder inte längre till automatiskt matchstraff. Det är ett par av de nya reglerna som införs för att öka spelarnas säkerhet på isen.

Då den inhemska hockeysäsongen kör i gång med de första träningsmatcherna den här veckan får spelare, tränare, domare och publik vänja sig vid en del nya regler.

Internationella ishockeyförbundet IIHF har gjort en del ändringar i sin regelbok. Ligans domarchef Jyri Rönn säger att de nya reglerna finns till för att se till att spelarnas säkerhet är bättre i rinken.

– Tempot i hockeyn ökar hela tiden och spelarna blir större. Då måste också reglerna justeras så att vi bättre kan garantera spelarnas säkerhet, säger Rönn.

Det är IIHF:s Player Safety Committee som arbetat fram de nya reglerna. Här är de centrala förändringarna i IIHF:s regelbok.

Handling – inte följd

I reglerna poängterar man nu mera handlingen i stället för följden vid regelbrott. Det är inte längre en eventuell skada som är avgörande då domaren överväger större straff (5 minuters utvisningar). Det avgörande är om spelaren som stått för regelbrottet handlat vårdslöst.

– Tidigare hade domarna inget annat alternativ än att ge 5 minuters utvisning då någon skadat sig vid ett regelbrott eftersom det var så enligt reglerna. Nu ger man större befogenheter åt domaren och det ser jag som en bra sak, säger Rönn.

Sena tacklingar

I de nya reglerna införs regeln om "sen tackling". Tidigare fick spelare utvisning för interference då man tacklade en spelare utan puck. Nu heter det "sen tackling".

– Pucken behöver inte längre vara hos följande spelare för att det ska vara en sen tackling utan det räcker att spelaren som tacklas är i en sårbar position, säger Rönn.

– Det är bra att minnas varför tacklingarna finns till i hockey. De finns för att man ska få bort pucken av motståndare, inte av någon annan orsak, fortsätter han.

Styrning med skridsko

Mål godkänns inte om pucken medvetet styrs in med skridskon. Endast oavsiktliga styrningar är tillåtna.

Straffslag

Vilken spelare som helst får i fortsättningen skjuta straffslag i matcherna. Det är inte alltså längre bara den spelare som utsatts för regelbrottet vid målläge som får ta straffslaget.

Färre spelavbrott

Målvakterna får inte längre låsa pucken och få till en tekning utan att de är under press från motståndarspelare.

– Den här regeln kom till för att få bort onödiga spelavbrott. Hur exakt den här regeln tillämpas och var gränserna går får vi se under försäsongen, säger Rönn.

Målområdet blir mindre

I internationella hockey kommer målområdet att vara av samma modell som i NHL och KHL. I ligan spelade man med mindre målområden redan förra säsongen.

Tripping

Då en spelare kastar sig mot en puckförande motståndares fötter så att man först spelar bort pucken och sedan fäller motståndaren får den tacklande spelaren i fortsättningen en två minuters utvisning för tripping.

Minst 2+10 minuter för tackling mot sargen

I fortsättningen döms spelare till minst 2+10 minuters utvisning för tackling mot sargen på samma sätt som man tidigare fått samma straff för tacklingar mot huvud och tacklingar i ryggen.

– Det här handlar också om att spelare som är i sårbara positioner inte ska tacklas, säger Rönn.

Utvisning vid tekning

En spelare får först en varning, sedan utvisning om man medvetet "söndrar" spelet vid tekning efter icing.

Teknologi på bytesbänken

Det är tillåtet att ha teknologiska hjälpmedel i bytesbåset i träningssyfte men de får inte användas på något sätt för att försöka påverka domarnas beslut på isen.

"Inte domarna som skriver reglerna"

Att införa nya regler är aldrig helt smärtfritt och i början brukar spelare, tränare och publik ha svårt att förstå domarnas visslingar. Rönn hoppas ändå att alla ska ta emot de nya reglerna med öppna armar.

– Man ska också minnas att det inte är domarna som skriver de här reglerna. De dömer bara enligt dem, säger domarchefen.

– Och man kan vara av många åsikter om de nya reglerna men jag önskar att alla är öppna inför dem, att vi tillsammans kan kolla hur de fungerar och vid behov göra justeringar i ligan om det finns behöv för det.

Inför den kommande säsongen vill han också se att spelarnas säkerhet är i fokus. I och med att spelet blivit aktivare och tempot högre samtidigt som spelarna blir allt större har också riskerna ökat.

– Vi hade rätt många huvudskador förra säsongen och de vill jag se minska. Spelarna måste själva ta ett större ansvar i situationerna och bidra till en säkrare sport, säger Rönn.

Ligans försäsong kör i gång på fredag då traditionella Pitsiturnaus avgörs i Raumo.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03