Nya regler gäller för betalning på webben – men ingen övervakar ännu att reglerna följs

Nya regler införs för betalningar och autentisering på bankernas webbtjänster. Bild: Mostphotos

Lördagen sades bli en ödesdag inom e-handeln. Då skulle helt nya regler börja gälla. Men i början av september blev det klart att bankerna och nätaffärerna får mer tid på sig.

Det ska bli en smidig övergång till stark kundautentisering. Det har Finansinspektionen bestämt. Därför blir lördagens stora förändring inte så dramatisk som det var tänkt, och konsumenterna kommer knappt att märka förändringen till en början.

På lördagen trädde EU:s betaltjänstdirektiv i kraft i sin helhet. Det nya direktivet kräver att konsumenter identifierar sig med stark kundautentisering när de köper något på webben. Undantaget är små summor under 30 euro.

Det räcker alltså inte med att mata in uppgifterna som finns på betalkortet när man handlar i en webbaffär eller i en mobilapplikation. Från och med lördagen var det tänkt att också autentisering i form av till exempel bankkoder, engångslösenord vid sms eller fingeravtryck skulle krävas.

Finansinspektionen har gett bankerna tilläggstid för att förnya sina tjänster, vilket betyder att alla delar av direktivet inte kommer att följas upp den första dagen. Finansinspektionen har förlängt övergångstiden till årsskiftet.

Finansinspektionen kommer senare i år att förutsätta att alla tjänsteleverantörer har en plan för hur de tänker genomföra ändringsprocessen.

Inom kort ska dessutom bankerna övergå till andra sätt att identifiera sig än de bankkoder som är vanliga i dag. I ett ställningstagande i juni meddelade Finansinspektionen att kodkorten enligt det nya direktivet är för lätta att kopiera.

Det finns tre sätt som banker eller andra finansinstitut kan säkerställa att en person är den rätta personen. Förutom betalkortet behövs en av dessa tre.

Kunskap: Det vill säga något som bara betaltjänstanvändaren vet, som till exempel en kod eller ett lösenord.

Innehav: Något som bara betaltjänstanvändaren har, till exempel en mobiltelefon eller en kodkalkylator.

Unik egenskap: Till exempel fingeravtryck eller ansiktsidentifiering.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning