Nya regler för restaurangerna – längre öppettider och grönt ljus för buffébord

Från och med i dag, måndag, är buffébord åter tillåtna på restaurangerna. Bild: Pixabay

Sedan restaurangerna åter fick öppna den 1 juni har buffébord varit förbjudna. Från och med i dag, måndag, tillåts de igen och det är en förändring som både hotellpersonal och gäster sett framemot.

Från och med i dag, måndag, gäller nya och allt lättare coronarestriktioner för landets restauranger. Från att sedan 1 juni inomhus ha fått välkomna maximalt hälften av den normala kundkapaciteten, höjs siffran nu till 75 procent av det normala kundantalet. Kravet på att varje kund ska ha en egen sittplats finns ändå fortsättningsvis kvar.

Öppettiderna utökas också märkbart och restaurangerna får nu hålla öppet från klockan 04 på morgonen till klockan 02 på natten. Alkoholförsäljning är tillåten mellan klockan 09 och 01.

Buffébord som av hygieniska skäl varit förbjudna tillåts nu åter. Från hotellhåll tas förändringen emot med glädje.

– Det var en lysande nyhet att få höra just innan midsommar. Hittills har vi fått servera våra gäster frukosten i form av små take away-påsar, vilket självfallet betyder att frukosten har varit märkbart enklare, säger Hannu Tuomala, vd vid Hotell Seurahovi i Borgå.

Också hotellgäster har enligt Tuomala varit tacksamma över förändringen.

– Visst har man märkt att det harmat gästerna att bufféborden varit förbjudna, men samtidigt har man inte kunnat göra någonting åt saken och det vet folk. De bestämmelser som getts har varit till för att följas, säger Tuomala.

Nya lättnader att vänta i mitten av juli

Trots de lättare begränsningarna är restauranger fortfarande ansvariga för att se till att gäster kan tvätta sina händer, hålla avstånd till varandra och för att ytor inne på restaurangen hålls rena.

Om epidemiläget fortsättningsvis tillåter kommer begränsningarna att lättas på ytterligare den 13 juli. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) meddelade vid en presskonferens i onsdags att planen är att då slopa alla begränsningar för det högsta tillåtna kundantalet och för öppettiderna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning