Nya regler för munskydd i huvudstadsregionen

Vaccinerade behöver inte längre bära munskydd inomhus – förutsatt att det inte är trängsel. Arkivbild. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

De som inte har immunitet mot covid-19 ska alltid bära munskydd inomhus. Det rekommenderar myndigheter i huvudstadsregionen.

I många sammanhang behövs munskydd inte längre – sådana besked har trillat in från både nationella och regionala myndigheter sedan förra veckan.

Men coronasamordningsgruppen i huvudstadsregionen – som består av Helsingfors, Vanda och Esbo plus vårdmyndigheter – anser att alla inte kan dumpa munskydden.

I ett pressutskick på tisdagen heter det att sådana som inte fått två doser vaccin eller inte haft covid-19 de senaste sex månaderna alltid ska bära munskydd inomhus. Också de som tar coronatest ska använda munskydd i väntan på svar, ifall de är tvungna att röra sig bland människor.

Dessutom vill myndigheterna att människor bär munskydd i kollektivtrafiken och i större folksamlingar som uppstår vid evenemang, religiösa sammankomster och på restauranger – både inomhus och utomhus. Detta oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Samtidigt uppger städerna att de inte kommer att rapportera exponeringar och smittfall vid skolor och daghem framöver.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning