Nya rapporter om missförhållanden i Qatar: Utländska arbetare instängda i små rum

Nya rapporter från Qatar vittnar om svåra missförhållanden. Bild: Giuseppe Cacace/Lehtikuva

Nyheterna har varit många och dystra från skrytbyggena i Qatar. VM i fotboll ska avgöras i det stenrika oljeemiratet hösten 2022 och stadionbyggena är snart inne i sitt sista skede. Nu sipprar nya nyheter ut om omänskliga förhållanden för de tusentals utländska byggarbetarna som hyrts in.

Tyska tv-kanalen ARD avslöjar i sin dokumentär Gefangen in Katar hur illa de utländska gästarbetarna från Asien och Afrika behandlas.

Hundratals arbetare har fått sätta livet till på byggplatser där säkerheten inte prioriteras. Nu riskerar många att smittas av coronaviruset.

De qatariska myndigheterna har stängt in alla utländska byggarbetare på ett tolv kvadratkilometer stort område. Där trängs nu tiotusentals arbetare. Dålig hygien är vardag och mat finns det inte heller.

Qatar har stängt ner det mesta i rädslan för att coronaviruset ska sprida sig. Men stadionbyggena fortsätter som tidigare. Tiden är knapp och 2022 ska allt stå skinande klart.

Många rapporter har avslöjat de miserabla förhållandena i Qatar. De utländska arbetarna har blivit beslagtagna på sina pass och tvingats jobba långa dagar mot slavlön.

ARD har i hemlighet intervjuat utländska arbetare.

– Vi bor sju män i ett litet rum. Maten håller på att ta slut, säger en arbetare som inte vill avslöja sitt namn i rädsla för hämndaktioner från de qatariska myndigheterna.

Bilder från området målar upp en tröstlös situation. Det är trångt, smutsigt och i butikerna gapar hyllorna tomma.

– Vi kommer inte ut eller in från området, säger en annan arbetare till ARD.

– Vi får inte lämna rummet, får inte frisk luft och måste bryta mot reglerna för att få mat.

En av de intervjuade jämför förhållandena i Qatar med apartheidsystemet i Sydafrika.

De qatariska myndigheterna hävdar att förhållandena är adekvata. Till det norska rundradiobolaget NRK säger man att man tar hand om arbetarna.

– Mat, vatten, ansiktsskydd, handskar och handdesinfektionsmedel levereras till området dagligen, skriver myndigheterna i ett svar till NRK.

Man hävdar också att arbetare som insjuknar i coronaviruset får vård och lönen utbetald. Enligt myndigheterna får arbetarna inte återvända till jobbet förrän de är helt symptomfria.

Qatar tilldelades mycket överraskande VM 2022. Oegentligheter i samband med valprocessen både för VM 2022 och VM i Ryssland 2018 har förekommit och tiotals personer står anklagade för korruption.

Fifa har inte i något skede ansett sig behöva ta tag i missförhållandena i Qatar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning