Nya protester väntas i Chemnitz

Främlingsfientliga demonstranter i Chemnitz i måndags. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Jan Woitas

Polisen i tyska Chemnitz förbereder sig för ännu en dag av främlingsfientliga protester, tre dagar efter måndagens upploppsliknande demonstrationer, rapporterar regionaltidningen Freie Presse.

Delstatsmyndigheterna i Sachsen har begärt förstärkning inför den regionala regeringschefen Michael Kretschmers (CDU) besök i Chemnitz på torsdagskvällen, sedan den lokala polisstyrkan misslyckats med att upprätthålla ordningen i den östtyska staden under tidigare oroligheter. Federal polis samt poliser från fem delstater har kallats in för att stävja eventuella våldsamheter.

Även på lördag väntas oroligheter, då främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) och den rasistiska rörelsen Pegida planerar en demonstration genom Chemnitz.

I söndags och måndags gick tusentals personer, till stor del högerextrema och främlingsfientliga, ut på gatorna i Chemnitz efter en dödlig knivattack mot en tysk 35-åring vid en stadsfest i söndags. En syrier och en irakier sitter häktade misstänkta för dådet.

Protesterna urartade snabbt i upplopp, och flera invandrare anfölls av uppretade demonstranter. Utöver flera fall av misshandel är tio personer föremål för utredning sedan de gjort Hitlerhälsning, vilket är olagligt i Tyskland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03