Nya protester runtom i Frankrike

Bild: Lehtikuva-AFP/Ludovic Marin

Tusentals regeringskritiska demonstranter från proteströrelsen Gula västarna tågade i städer runt om i Frankrike på lördagen.På paradgatan Champs Élysées i Paris använde polisen tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

I Paris, som varit epicentrum för de senaste månadernas protester, har centrala Place de la Concorde och omgivande distrikt spärrats av. Omkring 5 000 poliser är ute på gatorna för att förhindra våldsamheter.

Hundratals poliser befinner sig på Champs Élysées där banker, juvelerare och andra butiker har bommat igen sina fönster inför befarad vandalisering och plundring. Kring Triumfbågen avfyrade polisen tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som kastade sten och färg på polisen. Över 50 personer har gripits, en del för att ha haft med sig föremål som kan användas som vapen.

Totalt har omkring 80 000 poliser kommenderats ut runt om i landet för att se till att den proklamerade nolltoleransen mot våld upprätthålls. I Bourges samlades nära 5 000 demonstranter för att protestera mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer. Även i Strasbourg och i Marseille samlades tusentals demonstranter.

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december 2018 blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Under protesterna i lördags i förra veckan försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning