Nya protester mot SHL: "Jättetråkigt"

Bild: Mats Åstrand/TT

SHL har fått hård kritik och kallats "hockeymördare" på läktarplats.Nu har protesterna utvecklats.Luleås och Skellefteås supportrar var gemensamt tysta i fem minuter – och även i andra arenor yttrades missnöje.

"SHL–hockeymördare" har hörts flitigt på såväl hockeyallsvenska arenor som SHL-matcher, och supportrar har även haft orden på banderoller.

Torsdagskvällen var inget undantag.

I Luleå var det, efter en gemensam överenskommelse mellan hemmalagets och Skellefteås supportrar, knäpptyst i matchens fem första minuter. "Fem tysta minuter för en högljudd framtid", stod det på en banderoll som Luleås supportrar höll upp – "Kvalificera, inte licensiera", var budskapet från bortalagets fans. Därefter skanderades det "SHL–hockeymördare" fram och tillbaka i ett antal minuter.

I Gävle hade Brynäsklacken fyra banderoller med texterna "Protestera!", "Agera!", "Demonstrera!" och "SHL – ni kan aldrig tysta oss".

I Ängelholm löd det, kort och gott, "SHL – hockeymördare".

Skärpta licenskrav

Bakgrunden till protesterna handlar bland annat om Aftonbladets uppgifter om framtida skärpta licenskrav, som skulle göra det svårare att ta sig upp i högstaligan, och att Expressen publicerat ett internt mejl som SHL skickat ut till klubbarna. Där står det exempelvis att banderoller ska kontrolleras och sociala medier skannas av efter den senaste tidens irritationer.

SHL:s vd Jörgen Lindgren menar att brevet inte handlar om att "registrera uppgifter" som det skrivits om i media, utan om att ha örat mot marken och titta på vad som sägs, skrivs och tycks om en.

Han menar att ligan såklart inte är nöjd med missnöjet som finns nu.

– Det är en vanlig verksamhetsfråga, att ta reda på roten till det onda och hur man ska åtgärda det, sade han till TT på torsdagsförmiddagen.

– När det gäller banderollerna finns det tävlingsbestämmelser om vilka typer av budskap man får ha och vi gör kontroller löpande på arenor. Sedan kommer ingen plocka ner banderoller med "SHL–hockeymördare" och begränsa åsiktsfriheten. Läser man det som står som finns det ingen baktanke med det men den som läser får göra sin tolkning.

"Jättetråkigt"

Lindgren kommenterade den planerade protesten i Luleå:

– Hela hockeyn bygger på bra stämning på läktaren. Är det tyst i fem minuter är det jättetråkigt.

SHL ägs av de 14 klubbarna och Jörgen Lindgren säger att de är involverade i alla beslut som tas. Relationen beskriver han som "jättebra".

– Har man synpunkter på SHL har man synpunkter på sin egen klubb.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning