Nya proffstouren körde i gång – Sjöström överlägsen i bassängen

Sarah Sjöström var bäst av alla i nya ISL. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Sarah Sjöström dominerade helt den nya tävlingsformen hon varit med om att skapa. Det blev segrar i alla individuella lopp för supersvenskan i premiären i nya International Swimming League (ISL). – Jag njöt verkligen av det här, säger Sjöström, som blev korad till MVP, i segerintervjun i Eurosport.

Sarah Sjöström vann två individuella lopp under första dagen och fyllde på med ytterligare tre grensegrar under söndagens avslutning av den allra första ISL-deltävlingen i Indianapolis.

Sjöström vann först 100 meter fritt på 51,76 – 58 hundradelar före Siobhan Haughey, Hongkong. En stund senare kom den andra segern, på 50 meter fjäril före Brianna Throssell, Australien.

Lagtävling

ISL är en helt ny tävlingsform, upplagd som en lagtävling där en heatseger ger nio poäng och alldeles för långsamma simmare kan få minuspoäng. Sarah Sjöström tävlar för laget Energy Standard och tog mest poäng av alla simmare till sitt lag som vann den första deltävlingen.

Extra mycket poäng blev det i det avslutande "skins"-loppet över 50 meter fritt, en utslagningstävling över tre heat med från början åtta simmare, där hälften av simmarna slås ut efter varje lopp.

Det är bara tre minuters vila mellan loppet, men Sjöström verkade närmast oberörd och vann alla tre loppen i den ovanliga tävlingsformen.

– Jag har tävlat i "skins" tidigare, men bara i långbana. Aldrig i kortbana. Så det var en utmaning, men det gick bra, säger Sjöström till Eurosport.

"Häftigt"

Sarah Sjöström är en av de simmare som drivit på hårdast för den nya ISL-touren och hon är också något av ett affischnamn för satsningen, som erbjuder högre prispengar än vad de aktiva är vana vid.

Deltävlingen i Indianapolis var den allra första och Sjöström korades till tävlingens bästa simmare – MVP – vilket ger extra prispengar.

– Det här var verkligen häftigt. Det är första gången vi gör det här så det är klart att det finns en hel del att lära sig om hur man lägger upp tävlandet, men jag tycker vi gör ett bra jobb i dag, säger hon till Eurosport.

Nästa deltävling avgörs nästa helg i Neapel.

Efter bråk och hot om repressalier startar i helgen den omtalade International Swimming League. Här är allt du behöver veta om den privatfinansierade touren – med cirka 7 miljoner euro i prispengar – som ska lyfta simningen.

När planerna avslöjades förra hösten försökte Internationella simförbundet Fina stoppa allt med bland annat hot om avstängningar från OS. När sedan ISL hotade med att gå till EU-domstolen och tre simmare lämnade in en stämningsansökan i Kalifornien fick Fina kalla fötter och gav grönt ljus.

Vad är ISL?

Den ukrainske miljardären och affärsmannen Konstantin Grigorisjin står bakom International Swimming League. Han äger också den internationella simklubben Energy Standard, där Sarah Sjöström ingår, och som är ett av åtta lag i ISL.

Varför startar den?

Det Internationella simförbundet Fina har i många år fått kritik för att prispengarna är små inom simningen och att bara ett fåtal idrottare kan livnära sig som proffs. Grigorisjin tycker likadant och dessutom att simningen bara syns ordentligt under OS vart fjärde år. Därför startar han den penningstinna touren som har en prispott på cirka sju miljoner euro.

Vad betyder ISL för simmarna?

Mer pengar till fler. De få penningstinna tävlingar som i dag finns fokuserar på höga prissummor till ett fåtal. Världscupen ger stora pengar till de tre bästa totalt. Nystartade Champions Swim Series, Finas direkta svar på ISL, som avgjordes i våras för första gången, innehåller bara OS- och VM-medaljörer i startfältet. I ISL deltar cirka 200 simmare.

Hur går tävlingen till?

ISL är en lagtävling med åtta 24-mannalag (12 damer och 12 herrar). Lagen möts fyra och fyra i totalt sex deltävlingar i Europa och USA. De två bästa Europalagen och de två bästa USA-lagen går till den stora finalen i Las Vegas den 20-21 december.

Vilka stjärnor är med?

Över 100 OS-simmare, som tillsammans tog 41 guld i Rio 2016, deltar. Några av de största stjärnorna är OS-guldvinnaren Sarah Sjöström, historiens mesta VM-medaljör på damsidan med åtta guld och 16 individuella medaljer, amerikanskan Katie Ledecky, fem OS-guld, trefaldiga OS-vinnaren Katinka Hosszu, Ungern, amerikanske herrstjärnan Caeleb Dressel, 13 VM-guld, och brittiske bröstsimsikonen Adam Peaty, ett OS-guld och åtta VM-guld. Vid sidan av Sjöström finns ytterligare en blågul simmare med, Erik Persson.

Hur följer man tävlingarna?

Eurosport har sändningsrättigheterna.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning