Nya podden "Vårdnadshavarens förklaring" tar itu med skolan

Verksamhetsledare Michaela Romantschuk från Hem och skola och journalisten Christian Bertell leder samtalet i den nya poddserien Vårdnadshavarens förklaring. Bild: Hem och skola

Hem och skola lanserar en ny podd som tar upp brännande frågor från skolvärlden.

På fredagen lanserade förbundet Hem och skola sin nya poddserie Vårdnadshavarens förklaring. Podden riktar sig till föräldrar och tar upp aktuella frågor från skolvärlden.

Som redaktör för podden har Hem och skola anlitat en erfaren poddmakare, journalisten Christian Bertell.

– I serien tar vi upp ämnen som är intressanta för föräldrar. Målet är både att bredda diskussionen om skolan och att skapa debatt.

Bertell säger att man inledningsvis gör fem avsnitt, ett i månaden. Om podden finner sin publik är man beredda på att göra fem avsnitt till.

Poddens namn har säkert en hög igenkänningsfaktor för alla de föräldrar med barn i skolan som använder datasystemet Wilma i sin kommunikation med skolan, säger Bertell.

– När man sjukanmäler sitt barn i Wilma finns där en ruta med rubriken "Vårdnadshavarens förklaring". Det var därifrån vi tog namnet.

Bertell säger att varje avsnitt inleds med en fråga som han och förbundets verksamhetsledare Michaela Romantschuk ställer. För att få ett svar på frågan bjuder man sedan in gäster som har insikt i frågeställningen. I det första avsnittet ställer Bertell och Romantschuk frågan: Vem övervakar skolan? Frågan ställs till rektor Kitta Koli från Winellska skolan och juristen Thomas Sundell från regionförvaltningsverket.

– Tanken är också att den diskussion som förs i podden kan utvecklas vidare i förbundets tidning, säger Bertell som även välkomnar respons och idéer från lyssnarna.

En länk till podden kommer att finnas på förbundet Hem och skolas webbplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning