Nya plattor täcker Finlandiahuset senast 2024

Finlandiahuset står inför en totalrenovering som räcker tre år. Under tiden för renoveringen ska verksamheten pågå som normalt.

Fakta

Finlandiahuset

Färdigställdes: 1971

Arkitekt: Alvar Aalto

Adress: Mannerheimvägen 13

Volym: 138 186 m3

Golvområde: 20 523,5 m2

Fasad: Italiensk Carraramarmor och finsk Oulainen granit

Inverkan på ekonomin: ca 50 miljoner euro

Finlandiahuset i Helsingfors har snart en femtio år lång historia bakom sig. Det betyder också att huset står inför en omfattande renovering. Nu görs planeringen för renoveringen som ska börja 2021 och pågå till 2024.

– Vi räknar med att konkurrensutsättningen är färdig nästa år. Renoveringen blir omfattande. Med åren har vi gjort mindre reparationer, men nu är huset i sådant skick att elstigar måste renoveras och stammar bytas, säger Sari Hildén, som är chef för förvaltning av byggd egendom vid Helsingfors stad.

Den berömda och omtalade fasaden ska också renoveras, men det är inte säkert att fasaden är av marmor efter renoveringen. En arbetsgrupp har utrett olika alternativ och bland materialen som är aktuella finns också ytbehandlad sten och blekt betong. Marmorplattorna förnyades senast för över 20 år sedan. Då fördes en livlig diskussion om hur de italienska plattorna håller. Nu är målet en fasad som ska hålla i minst 50 år.

Helsingfors stad äger Finlandiahuset där verksamheten drivs av ett aktiebolag som betalar hyra till staden. Hildén kan inte ge någon uppskattning av vad renoveringen kommer att kosta för stadens skattebetalare.

– År 2012 fick vi en uppskattning om att renoveringen kommer att kosta 60 miljoner euro, men den summan är inte aktuell i dag. Kostnaderna för renoveringen av fasaden utgör 15 procent av kostnaderna, säger Hildén.

Utöver renoveringen får besökarna också uppleva nya utrymmen när en takterrass med ett kafé och eventuellt en bastu ska byggas. Också restaurangverksamheten blir större. Finlandiahusets verkställande direktör Johanna Tolonen poängterar att man i marknadsföringen bättre ska utnyttja arkitektfadern Alvar Aaltos namn.

– Finlandiahuset förknippas med Alvar Aalto och som ett av hans mest kända verk. Många utländska gäster besöker oss för att huset är ritat av Aalto. Vi ska bättre framhäva den finska designen i butiker och kaféer i huset, säger Tolonen.

Hon hoppas också på att området utanför Finlandiahuset vid Tölöviken får en ansiktslyftning.

– Jag förstår att det är ont om pengar i stadens kassa, men utanför huset finns nu inte mer än en gräsmatta och en lekplats för barn. Vi skulle ändå gärna se att det finns lite mer ambitiösa planer för området, säger Tolonen.

Hon lovar att Finlandiahuset också är öppet under renoveringen.

– Vi kommer att bjuda på program och huset kommer att vara öppet för gäster från när och fjärran, säger Tolonen.

Finlandiahuset ska renoveras och på taket byggs en terrass med kafé och eventuellt bastu. Också fasaden ska renoveras. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00