Nya plåtpoliser kan övervaka flera bilar och körfält samtidigt

Bild: Lina Enlund

De nya smalare plåtpoliserna har en mer avancerad teknik än de nuvarande automatkamerorna.

I år ska 150 nya plåtpoliser tillverkade av det svenska bolaget Sensys Gatso Group dyka upp längs landsvägarna, rapporterar Yle.

De nya automatkamerorna har en hel del egenskaper som de nuvarande plåtpoliserna inte har. De smalare kamerorna har en avancerad tracking radar-teknik, som följer med fordonets tid, hastighet, avstånd, riktning och körfil under hela den tiden som det befinner sig inom radarfältet. Vid fortkörning knäpper plåtpolisen en bild och skickar den trådlöst vidare.

– Den följer med fordonet på ett under tiotals meter fram till kamerastolpen. Det hjälper inte att byta fil, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid polisstyrelsen till Yle.

Plåtpolisen kan dessutom övervaka flera bilar och körfält samtidigt.

De nya kamerorna och stolparna ska installeras i år och de allra första nya plåtpoliserna dyker upp längs två pilotsträckor. Den ena sträckan är Riksväg 6 mellan Pernå och Kouvola, den andra sträckan är Riksväg 4 mellan Heinola och Jyväskylä. Flera städer har anmält sitt intresse för de nya plåtpoliserna, bland andra Helsingfors och Åbo.

Under fjolåret knäppte plåtpolisen rekordmånga bilder, sammanlagt 556 000 stycken. Polisen uppskattar att antalet överskrider 600 000 i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning