Nya Muminböcker kommer 2018

Bild: Moomin Characters

Förlaget Bonnier Carlsen ger ut nya bilderböcker baserade på Tove Janssons klassiska berättelser. Målet är att få nya, unga läsare.

Tre nya bilderböcker och en fristående bok med berättelser om livet i Mumindalen utkommer 2018. Sophia Jansson, som är Tove Janssons brorsdotter och styrelseordförande i Moomin Characters, poängterar att de nya berättelserna bygger på Tove Janssons historier.

– Originalet är basen men texten blir kortare och skrivs om. Det ska bli lättare text för mindre barn. Bonnier Carlsen har valt att kalla serien för en sagoserie.

De böcker som nu planeras bygger på Trollkarlens hatt och Det osynliga barnet. I den första av de tre bilderböckerna introduceras figurerna i Mumindalen.

Som bäst pågår arbetet med texten, sedan ska illustrationerna göras.

– Det är inte enkelt att illustrera ett Mumintroll, säger Sophia Jansson.

Roleff Kråkström som är vd för Moomin Characters, jämför de nya Muminböckerna med ett liknande samarbete med förlaget Puffin i England i början av 2000-talet. Förlaget gav ut några nya böcker som dels gav originalen skjuts, dels ledde till att intresset för Muminvärlden flammade upp i England.

– Vi vet att barn läser mindre i dag än förr. Faktum är att våra fans är kvinnor i åldern 15-40 år, säger Kråkström.

Att Moomin Characters valde just Bonnie Carlsen är ingen tillfällighet.

– Svenskarna är väldigt duktiga då det gäller litteratur för barn. Och Bonnier Carlsen har visat sig vara skickliga på att fräscha upp gamla berättelser.

Det team som ska förverkliga Muminböckerna består av författaren Cecilia Davidsson, illustratören Cecilia Heikkilä och dramaturgen Alex Haridi.

"Berättelserna om mumintrollen innehåller så mycket fantasi, kärlek, mod och vänskap – men även motgångar, kriser, faror och dramatik. Alla dessa upplevelser vill vi verka för att de ska komma fram till läsarna!" heter det i ett pressmeddelande som Bonnier Carlsen skickade ut på torsdagen.

– Vi kommer ge Tove Janssons berättelser en kärleksfull och hänsynsfull bearbetning, säger förlagets litterära chef Eva Dahlin.

Bonnier Carlsen gav i fjol ut klassikern Alice i underlandet med Tove Janssons originalillustrationer.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03