Nya M blir gamla M

Bild: AFP/LEHTIKUVA - Janerik Henriksson

Moderaterna i Sverige kallar sig Nya Moderaterna. Med den nya ordföranden ser det i alla fall ut att bli mera Gamla Moderaterna, riktning högerut.

Moderaternas väljarstöd har nästan halverats sedan valet 2010, då M under Fredrik Reinfeldt nådde över 30 procent. Partiordförande Anna Kinberg Batra som efterträdde Reinfeldt fick aldrig luft under vingarna och partiet med sig. Hon tvingades inse faktum och avgick för en månad sedan.

Ulf Kristersson valdes enhälligt till ny partiordförande. Han är en partiveteran som har varit med i rörelsen sedan 1980-talet. Han har inte gjort några remarkabla insatser eller lämnat djupa spår efter sig hittills. Kan han verkligen bli den Messias som Moderaterna suktar efter? Åtminstone försöker han återuppväcka något från Moderaternas storhetsdagar.

Moderaterna samlades på torsdagen till en fyra dagars arbetsstämma i Örebro. Där läggs grunden för ett brett reformprogram med sikte på riksdagsvalet i september.

Partiet kan vid stämman glädjas över en uppgång i väljarstödet. Opinionsinstitutet Inizios mätning för Aftonbladet visade häromdagen att M har gått framåt med 2,2 procentenheter sedan föregående mätning. Ett mycket efterlängtat trendbrott för M. Partiet noteras för närmare 19 procent och passerar samtidigt Sverigedemokraterna som landets näst största parti.

SD backar ungefär lika mycket som M går framåt och det förklaras av att det är M-väljare som tidigare har gått över till SD som nu återvänder. För Sverigedemokraternas del är 17,9 procent det sämsta resultatet på över ett år.

Också Centern har växt kraftigt under Kinberg Batras tid i moderatledningen, men hittills noteras ingen stor skara liberala återvändare till Moderaterna därifrån.

Många vill säkert först se vad Kristersson går för och vilken riktning M-politiken nu tar. Han konstaterade själv då han öppnade arbetsstämman i Örebro att partiets bekymmer inte inträffade plötsligt och inte heller försvinner över en natt.

Den svenska modellen måste uppdateras och enligt Kristersson klarar Socialdemokraterna under statsminister Stefan Löfven inte av det. Löfven lär missa både de värderingar och den pragmatism som krävs. Därför behövs en alliansregering och Kristersson talar om gamla M-ämnen som begränsade bidrag och sänkt skatt.

Enligt Kristersson kommer M inte att ha några samtal, förhandlingar eller något liknande med SD. Åtminstone i det här skedet tar han därmed avstånd från sin föregångares invit mot SD. Klokt nog, för SD-flirten bidrog säkert till hennes fall.

Partiledardebatten i riksdagen i onsdags avslöjade att Kristersson inte är så svartvit. Han signalerar tvärtom beredskap att driva politik över de i Sverige så svårt överskridbara blockgränserna.

Han ägnade en stor del av sitt huvudinlägg åt migrationen. Kristersson efterlyste en "genomtänkt och hållbar svensk migrationspolitik" och meddelade att han gärna ser långsiktiga, blocköverskridande överenskommelser i svensk politik på områden där politiken måste ligga fast över lång tid. Han vill att den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna gemensamt tar ansvar för en "öppen och realistisk migrationspolitik".

Kristersson utgår bland annat ifrån att Sverige inte kan ha en annan migrationspolitik än övriga EU-länder och att ett system utvecklas med enbart kvotflyktingar där asylprövning sker vid eller utanför EU:s gräns.

Moderaternas migrationslinje slås fast på söndag på stämmans avslutningsdag, men det som Kristersson hittills har sagt antyder en åtstramning inte minst ifråga om asylrätten. Utan jämkning kan det bli svårt att nå enighet – ens inom alliansen.

Om alliansen och Socialdemokraterna i alla fall lyckas komma överens kan det bädda för blocköverskridningar även på andra sektorer och därmed skulle kanske inte ens en regering över blockgränsen längre vara omöjlig att få till i Sverige.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00