Nya ligor har tagit över knarkhandeln i Finland

Ett av de största narkotikasmugglingsfallen i Finland avslöjades i fjol i Birkaland. Amfetamin hittades gömt bland annat i frampanelen på en personbil. Den internationella ligan misstänks även för smuggling av ecstasy och kokain.Bild: Lehtikuva/Polisen

De albanska och rumänska knarkligorna har tagit över knarksmugglingen till Finland, visar Centralkriminalpolisens senaste rapport. Fortfarande är det finländska krafter som sköter spridningen av narkotikan i landet.

De albanska knarkligorna har landstigit i Finland, uppger Centralkriminalpolisen (CKP) i sin senaste narkotikarapport som publiceras på fredagen.

Bland poliser och yrkeskriminella är de albanska ligorna kända för sin våldsamhet och för att de inte tvekar att ta till vapen när situationen kräver det. I fjol blev det albanska inslaget för första gången riktigt tydligt i CKP:s brottsutredande verksamhet.

– Det här visar att Finland inte är isolerat från resten av Europa. De albanska ligorna styrs från Albanien men de har verksamhet överallt i Europa, säger specialutredaren Jari Leskinen.

Ligorna koncentrerar sig speciellt på syntetiska droger, som amfetamin och ecstasy. I fjol grep polisen sextio albanska medborgare misstänkta för grovt narkotikabrott. Under tidigare år har det varit fråga om under tio personer.

– Vi har redan länge väntat på att de albanska ligorna ska komma till Finland. Deras verksamhet är väldigt välorganiserad och effektiv. Ligorna koncentrerar sig på att smuggla in stora partier med droger, säger Leskinen.

Sexfaldig ökning

Förutom albanerna har också det rumänska inslaget ökat. De rumänska ligorna kom till Finland redan för två år sedan, men i fjol fortsatte de att sprida sig.

Totalt grep polisen sjuttio rumänska medborgare misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Rumänerna är etta speciellt bland läkemedelsklassade preparat som Rivotril. I fjol gjordes flera stora beslag på över 100 000 tabletter, säger Leskinen.

Rivotril är ett lugnande preparat som påverkar det centrala nervsystemet. Inom medicinen används Rivotril för att behandla epilepsi och diverse ångestsyndrom. I fjol beslagtog polisen över 600 000 olagliga tabletter, vilket innebär en sexfaldig ökning jämfört med året innan.

Traditionellt har ligor från Estland och Ryssland varit de största utländska grupperna som opererat inom knarkhandeln i Finland. De verkar ändå ha dragit sig tillbaka under de senaste åren.

– Vi jobbar tätt med våra utländska kolleger för att stoppa trafiken. Inom EU fungerar samarbetet rätt bra, säger Leskinen.

Ligorna fungerar så att de tar in drogerna till Finland varefter de sprids av lokala krafter. Majoriteten av dem som i fjol greps för grovt narkotikabrott var finländare, över 1 000 personer.

De utländska aktörerna var totalt 400.

Hemodlingen minskar

Överlag tyder CKP:s uppgifter på att användningen av knark ökar för varje år. Den här observationen bekräftas av Institutet för hälsa och välfärds (THL) avloppsvattenprover och enkäter.

I fjol registrerades 27 800 narkotikabrott av olika slag. Största delen av brotten gällde straffbart bruk av narkotika eller småskalig handel.

Den inhemska narkotikaproduktionen, det vill säga hemodlingen av cannabis, minskade något. I fjol beslagtog polisen drygt 15 000 cannabisplantor. Under tidigare år har antalet varit över 20 000.

– Utbudet av narkotika är rätt traditionellt i Finland. För det mesta handlar det om syntetiska droger och läkemedel, säger Leskinen.

Köp över internet har etablerat sig som en central del i den finländska knarkhandeln. Användare beställer droger från hemliga webbplatser på darknet och betalar sina köp i kryptovalutor som bitcoin. Drogerna levereras därefter per post.

Den största delen av drogerna förbrukas i de stora städerna i södra Finland, men mindre partier finner sin väg till resten av landet. Drogerna produceras bland annat i Nederländerna, Belgien och Kina.

Fakta

Narkotikabrott

År 2017 bokfördes cirka 27 800 narkotikabrott. År 2016 var antalet 25 200.

Av dessa gällde 17 000 bruk av narkotika. År 2016 var antalet 15 800.

Antalet grova narkotikabrott var 1 300 år 2017. Året innan var antalet 1 200.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08