Nya läroplaner skapar psykiskt illamående

Varje år får man höra om ungas psykiska illamående från olika källor i samhället. Olika människor har olika teorier om vad det kan bero på. Jag kan inte hänvisa till vetenskapliga studier men efter vad jag har hört och sett med egna ögon tror jag att det kan ha med de nya läroplanerna för grundskolan och andra stadiet att göra.

Jag har själv nyligen inlett gymnasiestudier och fått ta del av delar av en läroplan från 2021. Ett av huvudbudskapen handlar om att så mycket ansvar som möjligt ska ligga på den studerande, något man försökt uppnå redan en längre tid.

Ibland hör jag historier från äldre som påstår att de inte kände någon press när de gick i skolan eftersom de fick tillräcklig hjälp och allting löste sig så bra.

Jag tycker att det är fel att lägga en massa ansvar på ungdomarna som har så mycket annat att fundera på. Jag tycker att lärarna borde återgå till att lära i stället för att handleda. De ska visa vägen för den studerande, inte stå bredvid. Jag tror att det skulle underlätta väldigt mycket för dagens unga om de fick klara direktiv och konkret hjälp i stället för att vara tvungna söka allting själva.

Benjamin Granlund Grankulla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning