Nya laptopbomber kan lura säkerhetskontrollerna

Flyger man till USA från något av åtta givna högriskländer måste man numera placera sin bärbara dator i det incheckade bagaget. Det beror på att terroristgrupper har utvecklat nya metoder för att placera sprängämnen i datorerna. Bild: Lehtikuva / AFP / Anwar Amro

Underrättelsetjänsten i USA befarar att Islamiska staten och andra terrorgrupper har utvecklat nya sätt att placera sprängämnen i elektroniska apparater. FBI:s tester visar att laptopbomberna inte alltid upptäcks i flygplatsernas säkerhetskontroller.

Enligt underrättelseuppgifter ser terrorister ut att ha kommit över den slags säkerhetsutrustning som används på flygplatser, och detta i avsikt att testa hur det går att ta förbjudet material oupptäckt genom kontrollerna. Terroristerna antas försöka gömma sprängämnen i bärbara datorer och andra elektroniska apparater, uppger CNN.

De här uppgifterna spelade en viktig roll när USA och Storbritannien nyligen beslutade att förbjuda resenärer att ta med bärbara datorer och andra elektroniska apparater på en del flygplan till USA.

Amerikanska säkerhetsmyndigheter är ovilliga att kommentera upptäckten i detalj, men bekräftar att man ser tecken på att terrorister fortsatt siktar på att äventyra säkerheten på civilflyg.

Upptäckten ligger bakom president Donald Trumps beslut att sedan den 21 mars förbjuda flygresenärer till USA från tio flygplatser i åtta länder att ha bärbara datorer i handbagaget. Alla apparater som är större än en mobiltelefon måste förvaras i det incheckade bagaget. De amerikanska myndigheterna överväger nu om förbudet är tillräckligt täckande.

Samtidigt förstärker man säkerhetspådraget på en del flygplatser. Utöver den vanliga röntgenapparaturen som screenar passagerare och handbagage används allt oftare hundar som ska lukta sig till eventuella bomber. Andra former av mer sofistikerad bombspårningsteknik används också allt flitigare.

Säkerhetsmyndigheterna fick upp ögonen för den här sortens terrorrisker då en bomb i en bärbar dator exploderade på en flygning från Mogadishu till Djibouti för ett år sedan. Det var al-Shabaab som låg bakom dådet, och den gången hade sprängämnena placerats i datorn där uttaget för DVD-skivor hade tagits bort. Terroristen fick då hjälp av flygplatspersonal med att smuggla in bomben på planet sedan den galant klarat av röntgenscreeningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning