Nya kvarter planeras vid Centralparken – alla Grankullabor skulle rymmas här

Så kan det se ut. Byggbolaget Fira vann i våras en tävling om planeringen av några kvarter i Norra Postparken. Bild: Byggbolaget Fira

Bostäder för över 10 000 stadsbor och arbetsplatser för tusentals personer. Centralt beläget och naturnära. – Helsingfors förändras med otrolig fart, säger Silvia Modig (VF), medlem i stadsmiljönämnden.

Bara några kilometer från Helsingfors absoluta centrum finns tiotals hektar mark som nästan helt saknar bostäder. Den som besökt Hartwallarenan och blickat norrut vet hur det ser ut: järnvägsspår och logistikcentraler dominerar landskapet.

Stadens beslutsfattare har redan en längre tid velat se en ändring. Allt fler flyttar till Helsingfors och nya bostäder behövs. Tanken är att området kring postens distributionscentral norr om Västra Böle och den nedlagda Landtrafikcentralen i Krämertsskog ska bli hem för cirka 9 000 personer. Området ligger precis öster om Centralparken.

Invånarantalet blir nästan lika stort som i Grankulla, men miljön blir en helt annan. Kvarteren planeras till stora delar med innerstaden som modell med tätt byggda kvarter. Här planeras också åtminstone två hus som är högre än tio våningar.

Senare ska området byggas ut med hem för ytterligare cirka 3 000 personer.

Hela området är cirka en halv kvadratkilometer stort. Det kan jämföras med Grankulla som har en areal på sex kvadratkilometer.

Planeringen av den södra och norra delen av Postparken var uppe för beslut i stadsmiljönämnden den här veckan. Ärendet, en ändring av detaljplanen för området, bordlades. Planen för delar av området har gjorts i samarbete med byggbolag, men politikerna har sista ordet.

Det var Vänsterförbundets Mai Kivelä som bad om en bordläggning. Hennes partikollega Silvia Modig som också är medlem i nämnden säger att det inte låg något missnöje bakom bordläggningen.

– Vi ville bara ha mer tid att bekanta oss med förslaget. Det är en så stor helhet helt enkelt. Planen är bra och det är precis så här Helsingfors ska bygga, tätt och med bra kollektivtrafik och nära till service, säger Modig som också ser närheten till naturen i Centralparken som en fördel.

I fjol ökade Helsingfors med drygt 6 000 invånare. De skulle alla ha fått plats i nya Postparken.

– Helsingfors förändras med otrolig fart nu, säger Modig.

Från nämnden går ärendet vidare till stadsstyrelsen och sedan till fullmäktige för slutgiltigt beslut.

De första bostadshusen kan i bästa fall börja byggas redan nästa år. De sista kvarteren i området ska vara klara på 2030-talet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning