Nya IFK-tränaren vill se unga spelare slå igenom

Teemu Kankkunen tar över som chefstränare i HIFK. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Teemu Kankkunen är HIFK:s nya chefstränare. 37-åringen inleder sitt projekt med många frågetecken hängande i luften: allt från spelartruppen till serienivån och hemmaplanen är ännu oklart.

HIFK satsar på en bekant figur då klubben inleder sitt nybygge inför fotbollssäsongen 2018. I går presenterade HIFK sin nya chefstränare: Teemu Kankkunen. Kankkunen har jobbat länge inom HIFK, i år ledde han A-juniorerna till FM-brons och hjälpte HIFK:s andralag att avancera till division 2. Kankkunen var en del av representationslaget tränarstab åren 2010-2015 och han var med om att lyfta rödtröjorna både till Ettan och till ligan.

– Det är med nöje jag tar emot den här utmaningen. Vi har mycket att jobba på och vi börjar med det genast. Det är kul att efter ett par års paus igen jobba med representationslaget, säger Kankkunen.

– I det här skedet var vi eniga om att "Tema" är det bästa alternativet för chefstränarjobbet. Han känner spelarna bra och han är ett naturligt val för oss, säger HIFK:s ställföreträdande vd Tero Korhonen.

I och med att HIFK flyttades ner till Ettan upplöstes en hel hop spelarkontrakt och för tillfället har HIFK officiellt endast fyra spelare i sina led: Tommi Jyry, Antti Ulmanen, Nikolas Saira och Abaas Ismail – alla 18-19 år gamla. Enligt Korhonen kommer lagbygget att få vind i seglen i och med Kankkunens kontrakt. Korhonen förväntar sig att lagets stomme kommer att bildas rätt snabbt, redan före årsskiftet. Den slutliga truppen formas närmare säsongstarten.

Generationsväxling

Kankkunens HIFK kommer att vara klart yngre än årets ligatrupp. Han hoppas att flera spelare från hans A-juniorer skulle ta ett steg mot herrlagets nivå.

– Laget kommer inte att vara helt fullt av unga spelare, men det är klart att vi står inför en generationsväxling. Från årets lag hade ju många kunnat spela veteranfotboll, säger Kankkunen leende.

– Jag förväntar mig att tre-fyra kan kliva fram med besked redan kommande säsong. Jag tror att några av dem kan bryta igenom ordentligt.

HIFK har ansökt om spellicens både till ligan och till division 1. Ligabeslutet kommer den 15 december men man räknar med att det blir divisionsfotboll 2018, vilket för HIFK:s del betyder en flytt från Telia 5G-arenan till Åggelby och Bollplan i Tölö.

HIFK kommer att ha ett lag i division 1, 2 och 3 kommande säsong.

– Det öppnar många dörrar. Det är ett idealläge med tanke på spelarutvecklingen. Vi har hoppats på ett lag i Tvåan (förbundets serie) redan i många år. Nu kan vi bjuda på en bra spelarstig, säger Kankkunen.

Fast HIFK står inför ett nybygge är målsättningen klar: att ta hissen upp till ligan så snart som möjligt.

– HIFK hör till ligan. Nu börjar vi bygga laget, säger Kankkunen bestämt.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning