Nya IFK-tränaren Selin: Vi ska göra mer och snacka mindre

Nya hemmet. Ari-Pekka Selin har under de senaste veckorna fått bekanta sig med Ishallen där han ska leda IFK de kommande säsongerna. Bild: Leif Weckström

Nya IFK-tränaren vill se ett kaxigt och starkt IFK. Men i Ari-Pekka Selins IFK är det gärningar – inte ord – som ska sätta tonen. Selin lägger ribban högt och säger att det är hårt arbete, klara direktiv och ömsesidigt förtroende som ska ge resultat i rinken. Resultaten ska komma nu – några långa projekt vill han inte höra talas om.

I IFK-lägret har man lämnat den turbulenta och jobbiga säsongen bakom sig, man har sett förre tränaren Antti Törmänen fått lämna sin post och börjat rikta blickarna mot kommande säsong.

För Ari-Pekka Selin är omstarten i klubben ett bra läge att komma in och styra upp verksamheten. Men den 54-åriga tränaren vill tona ner sig själv, sin roll, sina tankar och sina planer för laget.

– Vi ska göra mer och snacka mindre, säger Selin.

Vad han menar är att det är hårt arbete – inte stora ord och dryga uttalanden – som ska visa vägen för hans IFK.

– Vi ska dagligen göra ett kvalitativt bra arbete som sedan ger resultat i rinken.

Efter drygt två veckor på sin nya arbetsplats är Selin rätt fåordig om hur han vill att IFK ska spela nästa säsong, hur lagets taktik ska se ut och hur han vill att säsongen ska komma i gång. Spelarna har genomgått fystester, träningsprogram har lagts upp av Selin och nya fysiktränaren Harri Yrttiaho och för tillfället är den nya tränaren inne i den intensiva processen att lära känna sina nya spelare, hitta rollerna i tränarteamet och bekanta sig med IFK som lag och organisation.

– Jag har suttit i möten med spelarna rätt mycket. Jag ska prata enskilt med varje spelare inför sommarpausen, säger Selin som tog över efter att Törmänen fick foten.

Spelarsamtalen är ett första steg att lära känna sitt nya lag och bilda sig en uppfattning om vad för sorts spelare och personer han kommer att jobba med det kommande året.

– Vi har pratat om vad de varit med om de senaste åren, vad för mål de har, vad de tar med sig till laget och vad de har för förväntningar. Vi har också blickat en hel del framåt men inte talat om roller i laget. Det kommer senare, säger Selin.

– Jag vill ha en klar bild av varje spelare då de inleder sin individuella träningsperiod vid midsommar.

Ingen rak väg till IFK

Egentligen skulle Selin inte alls sitta i Ishallens kafé och tala om hur det känns att vara färsk IFK-tränare. Inför den nyligen avslutade säsongen hade han räknat med att i juni förbereda sig inför sin tredje och sista säsong som TPS-tränare – säsongen som skulle avsluta hans treåriga projekt att lyfta den anrika Åboklubben tillbaka till toppen av finländsk klubblagshockey.

På två säsonger hade han, tillsammans med det övriga tränarteamet, gjort ett starkt jobb och förvandlat TPS från en krisklubb i kaos till ett livskraftigt lag med publikdrag, underhållande hockey och en stark identitet och en viss framgång på isen. Kurvan pekade alltså spikrakt uppåt.

Men TPS valde, väldigt överraskande, att inte utnyttja optionen i kontraktet med Selin utan meddelade i god tid under säsongen att man ersätter den erfarne Selin med oprövade kortet Kalle Kaskinen.

– Jag hade siktat på en tredje säsong i Åbo men det blev inte så. Då det blev klart att jag inte fortsätter där ville vi (tränarteamet) avsluta vårt arbete i klubben med stil. TPS fick vad de ville av oss och jag lämnade över ett lag i bra skick, säger Selin.

I Helsingfors var det tänkt att Törmänen skulle inleda sin fjärde säsong som IFK-tränare men klubbledningen valde att avskeda sin tränare som hade ett år kvar på kontraktet.

– Det visar att det är en hård värld tränarna lever i, säger Selin.

– Det känns oerhört bra att vara här. Det finns 15 arbetsplatser i ligan och jag vet att det här är den tuffaste av dem och många tränare vill hit.

Vill att alla lever i nuet

Det är förstås inte rättvist att jämföra Törmänen och Selin som tränare eller ens försöka se vilka likheter eller olikheter det finns i deras tränarskap. Men samtidigt är det något som kommer att göras eftersom IFK:s klubbledning valde att ersätta Törmänen med Selin trots att den förstnämnde nådde rätt bra resultat i klubben.

Törmänen kritiserades för att ha gett spelarna för mycket friheter, för att han inte krävde tillräckligt mycket av dem och för att träningarna inte höll tillräckligt hög intensitet. Trots en grundserieseger, ett silver och en fjärdeplats fick Törmänen gå efter den turbulenta säsongen där mycket gick snett både på och utanför planen.

Selin vill som sagt inte avslöja allt för mycket om hurdan hockey IFK kommer att spela men då han talar om vad han vill se av sina spelare förstår man snabbt varför IFK-ledningen fastnade för just honom då man bestämde sig för att byta tränare.

– Varje dag är viktig och ingen dag kan försummas, säger Selin.

– Det är en av de viktigaste sakerna. Jag vill att vi jobbar hårt varje dag och lever i nuet. Det här är inget nytt projekt vi kör i gång. Det är här och nu som gäller och det är den kommande säsongen som är viktig, slår han fast.

I klarspråk säger Selin att han inte ser sin första säsong som någon inlärnings- eller inkörsperiod där man lägger grunden för senare säsonger. Han siktar på att nå resultat direkt. Orsaken är enkel.

I Åbo var det tänkt att han skulle leda TPS till framgång under sin tredje säsong men det blev aldrig en sådan. Också Törmänens öde är ett bevis på att man aldrig kan vara säker på att man får fullfölja eventuella projekt.

– Som tränare kan man aldrig vara säker på sin arbetsplats. Men så är det i dag i alla branscher, det är inte unikt för oss, säger Selin.

Han vill inte peka finger eller beskylla klubbledare eller -ägare för situationen. Tvärtom lägger han en del av ansvaret för det hårda klimatet på tränarna själva.

– Vi är väldigt dåligt organiserade. Om man jämför med spelarföreningen är vårt fack rätt osynligt. Det finns inte några före detta tränare som bevakar våra intressen och på den punkten får vi se oss själva i spegeln.

Ställer krav och ger utrymme

Selin beskriver sig själv som en tränare som är bra på att hantera människor och han säger att han har en förmåga att få maximalt ut ur grupper. Hans vilja att utvecklas och hunger att lära sig nytt hjälper honom i det dagliga arbetet där han kan vara väldigt krävande.

– Jag är en krävande tränare, säger han.

– Men att ställa höga krav betyder att det måste finnas en stark tillit mellan parterna. Det är lätt att säga att man kräver saker av folk men för att det ska ha någon effekt och ge önskade resultat måste det finnas en klarhet i allt man gör och ett ömsesidigt förtroende.

Selin säger att han ska visa och vara medveten om vem det är som bestämmer takten i det dagliga arbetet. Samtidigt kommer han inte att kräva att allt ska gå precis enligt de riktlinjer han ritar upp för laget.

– Om man ser på det hela som ett tåg så får vagnarna gunga och svaja en del men tåget får aldrig trilla av spåret, säger han.

– Tränarens signaler ska vara klara och tydliga. Jag ska se till att det vi fokuserar på den dagen stöds av varje moment under träningarna. Sedan ska vi få med det till matcherna.

En viktig aspekt som Selin och hans tränarteam kommer att arbeta med spelarna på är att få dem att inte vara för bekväma i rinken. Man vill inte ha situationer där spelare väljer att inte gå in i en närkamp eftersom det är lättare att vänta ut situationen genom passivt agerande.

– Jag vill att spelarna ska ta sin in på obekväma områden. De ska tänja på sina gränser både på och utanför isen och på det sättet ta nya steg i sin och lagets utveckling, säger Selin.

Han kan till och med gå så långt att han medvetet konstruerar situationer han vet är obekväma för spelarna för att få dem att agera på ett visst sätt. Och han säger att han uppmuntrar sina spelare till att våga agera annorlunda än de är vana vid.

Hårt arbetande IFK

Det viktigaste i Selins IFK kommer att vara arbete, arbete och mera arbete.

– Jag vill se att lag som jobbar hårt, som försöker mycket, som är redo att betala ett fysiskt pris för att nå framgång.

– Jag vill skapa en atmosfär där killarna vill hjälpa varandra.

Det var något som åtminstone till en del saknades i IFK under den gångna säsongen. Det var inte bara en eller två gånger spelare rätade på ryggen, gled sakta neråt efter en förlorad puck i anfallet eller agerade likgiltigt och oinspirerat på planen.

I Selins IFK ska det varken finnas utrymme, behov eller vilja för sådant. Och de mest hårdkokta IFK-fansen kan andas ut: Den nya tränaren har alltid varit en vän av fysisk hockey och han vet att en del av IFK-fansen förväntar sig att laget ska spela på ett visst sätt.

– Vi kommer inte att backa eller ta steg tillbaka i rinken. Men samtidigt ska spelarna veta vad som hjälper laget och vad som inte gör det.

Med andra ord kommer IFK att tackla då det främjar det egna spelet men inte tackla bara för att tackla.

– Vi har ett fysiskt spelargarde som håller hög nivå och vi kommer att kunna ha hög intensitet i spelet. Laget ska vara i sådant skick att vi kan spela aktiv och rörlig hockey. Och vi måste vara starka framför målen och se till att avstånden mellan spelarna är i skick både framåt och bakåt

Inga titlar men en del framgång

Selin är ett rätt intressant tränarval av IFK. Han har hittills inte vunnit några titlar men vid upprepade tillfällen visat att han kan nå resultat som är klart bättre än förhandsförväntningarna. I Villmanstrand gjorde han ett starkt jobb med SaiPa, i HPK nådde han bättre resultat än under säsongerna före och efter honom och i TPS lyfte han laget till sjua och femma efter fem säsonger i ligans bottenträsk.

– Mina framgångar har inte kommit i form av mästerskap eller medaljer men jag har lyckats få lag att nå bra resultat, säger han.

Och trots att han själv inte vunnit mästerskap har han diskuterat vad som krävs för att vinna med många av sina tränarkolleger. Spelsystem, taktik och spelkvalitet i all ära – enligt Selin det finns en gemensam nämnare för samtidiga framgångsrika lag som är viktigare än många inser.

– Alla jag talat med under de senaste 15 åren säger samma sak: Man måste ha starka ledande spelare i laget.

Selin borde veta vad han talar om. I TPS hade han Tomi Kallio och Henrik Tallinder – en duo med ett enormt ledarskap och naturliga ledare ut i fingerspetsarna.

I IFK är situationen annorlunda.

– Vi har inte någon klar ledare i laget, säger Selin och poängterar att det inte är en negativ sak.

– Vi har många ledande spelare men ingen klar ledare. Den rollen erbjuds nu någon och det blir intressant att se vem eller vilka som tar den.

Hela fyra ligaklubbar sparkade förra säsongen tränare med kontrakt som också sträckte sig över kommande säsong. Det betyder att var fjärde ligaklubb betalar (eller har redan betalat) ersättning åt två tränare kommande säsong.

HIFK: Klubben förlängde kontraktet med Antti Törmänen i augusti i fjol att sträcka sig över säsongen 2017–18 men gav sparken åt honom efter att säsongen var över.

Kärpät: Kai Suikkanens kontrakt sträckte sig över säsongen 2017–18 men efter den svaga säsongen lät man honom gå och ersatte honom med Mikko Manner.

SaiPa: Ari Santanen fick lämna sin post som tränare efter en svag säsong i Villmanstrand. Santanens ursprungligen tvååriga kontrakt hade sträckt sig över kommande säsong.

Lukko: Juha Vuoris två plus två-åriga kontrakt vägde inte speciellt tungt då klubbledningen inte var nöjda med de idrottsliga resultaten i november. Vuori fick gå med ett och ett halvt år kvar på kontraktet.

Här är IFK:s kontraktsläge för tillfället. Nya spelares förra klubb inom parentes.

Målvakter: Niklas Bäckström, Niilo Halonen, Kevin Lankinen.

Backar: Teemu Eronen, Joe Finley, Miro Heiskanen, Oliwer Kaski, Ryan O'Connor, Saku Salmela, Juuso Salmi, Miihkali Teppo, Elias Ulander, Ville Varakas (Djurgården).

Anfallare: Jerry Ahtola (TPS), Patrik Carlsson (Frölunda), Juha-Pekka Haataja (KooKoo), Juha Jääskä, Lauri Kulmala, Jarkko Malinen, Panu Mieho, Niklas Nordgren, Thomas Nykopp, Mika Partanen, Lennart Petrell, Joonas Rask, Henri Tamminen, Erik Thorell (TPS), Juhani Tyrväinen (Pelicans), Micke-Max Åsten.

Tränare: Ari-Pekka Selin (TPS), Jarno Pikkarainen (TPS), Joonas Tanska, Jan Lundell, Ari Halttunen.

Spelare som lämnat IFK:

Jere Myllyniemi, Matt Generous (Salzburg), Daniel Grillfors (Mora), Corey Elkins (Grand Rapids Griffin), Roope Hintz (Dallas Stars), Mikael Johansson, Robert Leino (HPK), Juhamatti Aaltonen, Jasse Ikonen (Kärpät), Kai Kantola (KalPa), Arttu Luttinen, Juuso Puustinen (JYP), Tomi Tuomisto.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning