Nya idéer i det finsknationella soundet

Keyboardisten Juha Kujanpää. Bild: Pressbild

Keyboardisten Juha Kujanpää avslutar sin albumtrilogi med progg- och folkmusiklika stämningar.

Proggrock/folkmusik

Juha Kujanpää

Niin kauas kuin siivet kantaa

(Eclipse Music)

På keyboardisten Juha Kujanpääs Niin kauas kuin siivet kantaa hörs liknande folkmusik- och proggblandningar som på de föregående plattorna Kivenpyörittäjä (2013) och Kultasiipi (2015). Nya utgåvan avrundar albumtrilogin.

Det proggiga i Kujanpääs musik påminner om Pekka Pohjola och Anssi Tikanmäki, men inom det folkiga kan det till och med höras grekiskt, som i Perhostanssi, med gitarristen Timo Kämäräinens snärtiga bouzoukispel.

Kujanpää utnyttjar också stämningsförstärkande upprepningar i till exempel Vuorikiipeilijä där hela bandet hjälper bergsbestigaren på traven.

På skivan råder en god balans mellan de akustiska och elektriska instrumenten. Bland annat medför den av Arto Järvelä ledda violintrion luftighet i ljudbilden. Den bastanta biten sköts av basisten Tero Tuominen och trummisen Jussi Miettola.

Juha Kujanpää med ensemble spelar här med öppenhet och låter nya idéer florera i det finsknationella soundet.

Ole Nerdrum

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning