Nya Havsrastböle kan få 4 400 nya invånare

Den här illustrationen visar hur de nya kvarteren kunde se ut om man står och tittar mot husen från Stora Kallviksparken. Bild: Muuan/Helsingfors stad

Planerna för hur Havsrastböle, som hör till Nordsjö, kommer att se ut rusar framåt. Nästa vecka är frågan uppe i stadsmiljönämnden.

I framtiden kan den östra delen av Havsrastböle, få 2 000 nya invånare. Samtidigt ska servicen byggas ut.

Området som omfattas är den östra delen av ett höghusområde med bostäder från 1990-talet, Grundvattensparken och trakten runt Stora Kallviksparken. Här ska det byggas nytt, också ett nytt daghem, samtidigt som gång- och cykelrutter samt parker rustas upp.

Man önskar komma i gång med byggandet redan om två år. Staden vill bygga tätt, och många av de nya husen kommer att bli högre än de nuvarande. En del av de nuvarande husen kommer att rivas.

Grönområdena kommer att krympa på grund av de nya kvarteren, men staden kommer ändå att skydda de viktiga miljövärdena.

"Vi försöker trygga nuvarande skogen, havsstranden och specialdragen i kulturhistorien i grönområdena i den här detaljplanelösningen", skriver stadens tjänstemän i det dokument nämnden ska ta ställning till.

Tidigare i vår gav Helsingfors stadsfullmäktige grönt ljus åt ändringen av en annan bit av samma detaljplan. Då var det frågan om den västra delen av Havsrastböle.

Men den har överklagats, och ärendet ligger nu i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Därför är den västra delen av området ännu inte godkänt.

Spinnaker och gipp

I höstas satte medlemmarna i stadsmiljönämnden enhälligt stopp för byggandet vid Rastbölestranden, som området skulle heta. Staden ville då bygga bostäder för 2 300 på och invid skogsområdet vid Botbyviken i Havsrastböle.

Om hela detaljplanen för Havsrastböle, både den västra och den östra, går igenom blir kan området få hela 4 400 nya invånare.

"Det nya byggandet, parkerna, gatuområdena samt utvecklandet av de offentliga tjänsterna och servicelokalerna har på ett omfattande sätt planerats i dialog med invånarna", säger arkitekt Sanna Meriläinen på stadsmiljösektorn i ett pressmeddelande.

Bland de nya gatunamnen i det östra området finns Spinnakervägen, Kalksandsstigen, Gippgränden och Stagvändningsgränden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning