Nya grepp ersätter traditionella arbetsintervjuer

Niina Hietalahti är en av grundarna och delägare i Anton & Anton. Kenneth Solatie fick efter att ha deltagit i en gruppträff. Bild: Roni Rekomaa

Matbutikskedjan Anton & Anton valde ett lite originellt sätt att rekrytera nya medarbetare. Ägaren Niina Hietalahti lät de sökande fylla i ett frågeformulär och kallade sedan in alla till ett gruppmöte.

Under mötet genomfördes snabbintervjuer. Rekryterarna fick koll på hur de arbetssökande uppträder i grupp och hur de reagerade på presentationen av företaget.

– Vi ville uttryckligen ha typer som vågar möta sina kunder, säger Hietalahti.

Efter gruppträffen kallades en del in på traditionella anställningsintervjuer. Enligt Hietalahti bekräftades då de flesta intrycken från gruppträffen.

– Många har fina meritförteckningar och mycket kunnande, men i kundbetjäning accentueras saker som inte nödvändigtvis syns i en ansökan. Som arbetsgivare är det nyttigt att få se detta kunnande genast, säger Hietalahti.

Sparar?

Många företag har börjat söka sig bort från den traditionella rekryteringsprocessen med ansökningar på papper och personliga intervjuer. Ibland kan det vara frågan om att bli mer kostnadseffektiva under processens gång, ibland om att hitta rätt metoder för att hitta bra typer. En allt vanligare lösning är att begära in ansökningar i form av videosnuttar – ibland i kombination med en traditionellare ansökan.

Forskardoktor Susanna Kultalahti vid Vasa universitet förstår varför företagen söker nya sätt att rekrytera.

– Om man tänker på hur arbetsintensivt det är att genomföra en rekryteringsprocess är det ingen överraskning att man vill göra den lättare, säger Kultalahti.

Tjänster som Linkedin gör det allt lättare för arbetsgivarna att hålla koll på vem som finns tillgänglig på marknaden. Tjänsterna gör det också lättare att headhunta – söka upp folk som inte sökt det aktuella jobbet.

– Det är inte bara frågan om kostnadseffektivitet, utan också om hur företagen hittar de rätta typerna, säger Kultalahti.

Nöjda sökande

Hietalahti uppger att många som sökte jobb på Anton & Anton såg gruppmötet som ett modernt och intressant sätt att söka jobb. Hon tänker använda samma system igen, inte minst för att snabbintervjuerna ger henne möjlighet att hitta bra typer som via traditionella ansökningar skulle kunna falla på någon liten detalj – till exempel att de inte tagit det hygienpass som är obligatoriskt.

Kultalahti tror att båda parterna vinner på en mer mångsidig ansökningsprocess.

– Den subjektiva åsiktens roll minskar då helhetsbilden av personen inte längre är så begränsad, säger Kultalahti.

Digitala verktyg får också de sökande att skapa och uppehålla sig själv som varumärke. På sätt och vis är arbetssökningsprocessen hela tiden igång, eftersom potentiella arbetsgivare kan kolla in profilen på nätet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03