Nya gränsprovokationer mellan Kina och Indien

En indisk militärkonvoj på väg att i juni förstärka det område där gränsdispyter uppstått med Kina. Arkivbild. Bild: TT-AP

Indien och Kina anklagar varandra för nya gränsprovokationer och territoriella intrång längs gränsen mellan länderna. De båda kärnvapenländerna har inlett samtal för att försöka lösa dispyten.

Den kinesiska militären säger att indiska trupper korsade gränsen vid Pangongsjön, som ligger på 4 200 meters höjd i Himalaya, och satte i gång en "öppen provokation och gjorde att gränssituationen blev spänd".

"Den kinesiska militären vidtar nödvändiga motåtgärder", står det i ett uttalande av kinesiska arméns regionala högkvarter som också anklagar Indien för att "allvarligt ha kränkt Kinas territoriella suveränitet".

Uttalandet kom sedan indiska försvarsdepartementet under måndagen anklagat kinesiska trupper för att under helgen ha "genomfört provokativa militära förflyttningar för att förändra status quo" i området.

Enligt militären på båda sidor har samtal inletts under dagen mellan högt uppsatta officerare för att försöka lösa frågan.

Länderna har olika åsikter om var gränsen i det omtvistade området egentligen går. I mitten av juni utbröt regelrätta handgripligheter vilket ledde till 20 indiska soldaters död. Även Kina har medgett förluster, men utan att klargöra hur stora.

Sedan dess har både Indien och Kina kraftigt förstärkt sin militära närvaro i området.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning