Nya framgångar med covidvaccin i Kuba – två vaccin med över 90 procents effektivitet

En sjuksköterska förbereder en Abdala-dos i Havanna i Kuba i juni. Bild: Ramon Espinosa/TT-AP

Kubas covid-19-vaccin Soberana 2 har en effektivitet på 91,2 procent, uppger landet. Det är den karibiska nationens andra vaccin mot coronaviruset med en effektivitet på över 90 procent.

Uttalandet om effektiviteten kommer från statliga Buicubafarma, som har det övergripande ansvaret över Finlay-institutet, där Soberana 2 tillverkas.

Enligt uttalandet har vaccinet i kliniska tester visat sig ha en effektivitet på 91,2 procent efter två sprutor. I juni meddelade Kuba att tresprutsvaccinet Abdala har en effektivitetsgrad på 92,3 procent.

Om resultaten håller i sig även när oberoende forskare har granskat dem, innebär det att Kuba är det fjärde landet i världen som lyckats utveckla och producera ett vaccin med en effektivitet på över 90 procent, vid sidan av USA, Tyskland och Ryssland.

Nyheterna är välbehövliga i Kuba, där viruset är på framfart med fler än 3 500 nya fall den här veckan. Myndigheterna har redan börjat vaccinera stora delar av befolkningen med de två vaccinkandidaterna, i vad man beskriver som interventionsstudier för att se om man kan minska spridningen.

Kuba har en lång historia av vaccinutveckling, och producerar på egen hand 80 procent av de vaccin som används i landet. Mexiko, Argentina och Vietnam har uppgett att man är intresserade av att börja tillverka de kubanska covidvaccinen, och Iran uppger att man ska tillverka Soberana efter att det prövats i landet.

De kubanska kandidaterna tillhör inte de mest tekniskt avancerade. Det rör sig om traditionell vaccinutveckling, där man använder sig av en del av virusets spikeprotein, som hjälper viruset att ta sig in i celler, för att bygga upp immunsystemet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning