Nya frågor kring EU-basens hälsa

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid veckans Nato-toppmöte i Bryssel. Bild: TT/AP/Francois Mori

EU-basen Jean-Claude Junckers stapplande steg vid veckans Nato-middag i Bryssel väcker återigen frågor om hans förmåga att sköta sitt uppdrag.Kraftiga ryggbesvär, lyder förklaringen från EU-kommissionen – som inte ser några hinder för hans fortsatta arbete.

Bilderna på hur 63-årige Juncker stöttas fram av diverse statsledare på väg in till en middag i onsdags kväll har snabbt fått många att höja på ögonbrynen – inte minst på grund av de ihärdiga rykten som i många år cirkulerat om att den luxemburgske förre premiärministern dricker för mycket.

EU-kommissionen biter dock tillbaka.

– Det är mer än smaklöst att vissa försöker utnyttja ordförandens smärtor till att skapa rubriker, fräser chefstalesmannen Margaritis Schinas på fredagens dagliga pressbriefing i Bryssel.

Enligt Schinas handlar det i grunden om ryggont.

– Han drabbades av en extra smärtsam ischias-attack, ackompanjerad av kramper. Ordföranden har själv förklarat tidigare att det här slår mot hans förmåga att gå, berättar Schinas och uttrycker samtidigt Junckers särskilda tack till premiärministrarna i Nederländerna och Portugal som hjälpte honom fram.

En liknande händelse inträffade nyligen på Irland och bemöttes då av Juncker själv.

– Jag har ibland problem att gå, jag är inte full. Det är på grund av ischias. Jag skulle föredra att vara full, sade Juncker med ett snett leende till det irländska parlamentet i juni.

Enligt Schinas tog Juncker kraftig medicin mot smärtorna, men var tillbaka i fullt arbete igen i torsdags. Och nästa veckas fullspäckade program med bland annat toppmöten i Peking och Tokyo kommer inte att ändras.

Händelsen väcker ändå återigen frågan om Juncker kommer att kunna sitta kvar hela sin mandatperiod, fram till hösten 2019. Han har tidigare även haft kraftiga problem med njursten vilket lett till inställda möten.

Enligt kommissionen tänker Juncker ändå fullfölja sin mandatperiod.

– Ja. Det kan jag bekräfta, svarar talesmannen Schinas på fredagens pressbriefing.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46