Nya företag får chans i gammalt sjukhus

Företagare i stället för patienter. Maria sjukhus har byggts ut i flera etapper. 1908 fick arkitekten Lars Sonck i uppdrag att ansvara för ett av flera tilläggsbyggen. Bild: Niklas Tallqvist

Helsingfors stad ska grunda ett uppstartskluster för företag på Maria sjukhus område.

Stadsstyrelsen godkände förslaget att grunda ett aktiebolag med namnet Startup Maria. Förhoppningar finns om att öppna klustret redan i sommar.

Klustret består av tre byggnader på Maria sjukhus område och ytan är drygt 7 000 kvadratmeter. SFP:s stadsstyrelsemedlem Marcus Rantala ser stora möjligheter med området.

– Det har länge funnits olika planer för sjukhusområdet. Bland annat var det tänkt att en hälsovårdscentral skulle placeras på området, men det gick i stöpet på grund av att det inte fanns tillräckligt mångsidiga trafikförbindelser, säger Rantala.

Det är meningen att företag ska få hyra lokaler på det gamla sjukhusområdet tills de får finansieringen i skick.

– Det är främst tänkt att utrymmena ska fungera som startpunkt för små företag innan de flyttar till större utrymmen. Det är ju klart att det aldrig går att förutspå hur länge ett företag i den här branschen verkar på en viss plats, men med det här vill staden ge företagen en chans att skapa nya arbetstillfällen, säger Rantala.

Helsingfors stad övertog sjukhusområdet 2007 och sjukvården upphörde i byggnaderna hösten 2014. Redan i sommar är det meningen att företag ska verka på området.

– Det är vårt önskemål att verksamheten ska starta redan i sommar. Intresset för området är stort. Det är inte meningen att vi ska tävla med utbudet av kontorslokaler i staden. Det här är ett sätt att ge företag en chans att etablera sig och därmed skapa arbetstillfällen, säger Rantala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning