Nya Ford Focus övertygar

Focus är en av Fords hörnstenar och därför var det med lite spända miner den fjärde och nyaste generationen av bilen presenterades i juli i Frankrike. Den nya Focus bjöd på en tyst körnjutning.

Bilen har som standard en hög utrustningsnivå med bland annat navigation, aktivt filövervakningssystem samt främre dimljus med kurvljus.

Bland tillvalen är den aktiva farthållaren en av de bättre jag provat. Bilen läste också pålitligt av hastighetsskyltarna (standard i alla versioner) och anpassade automatiskt hastigheten.

Knappdjungeln i Focus har minskat och nu återstår en ganska lämplig mängd fysiska knappar för olika funktioner. Bild: Bo Ingves

Tillvalen är facilt prissatta, förutom att en infällbar dragkrok kostar nästan 2 000 euro vilket är mycket jämfört med vissa konkurrenter i ungefär samma bilklass. En vanlig löstagbar dragkrok, du vet den där som rostar fast baktill på bilen, kostar 1 000 euro.

Utrymme med förbehåll

Bilen ger relativt gott om utrymme för passagerarna men ett klart minus är att fotutrymmet är kort på passagerarsidan. Det går helt enkelt inte att sträcka på benen över huvud taget för en person med lite längre ben.

Kombiversionen är 30 cm längre än halvkombin och kändes kanske inte lika dynamisk att köra. I gengäld bjuder den på ett riktigt stort bagageutrymme på 608 liter. Det är faktiskt ungefär 100 liter mera än i storebror Mondeo.

Då tilläggspriset för farmarversionen är endast cirka 1 400 euro torde den bli storsäljaren i farmarlandet Finland. Nästa år kommer en lite förhöjd version, Active, som åtminstone attraherar mig personligen eftersom den är lättare att ta sig in i och ut ur.

Ford Focus Wagon har ett riktigt stort bagageutrymme och linjerna är smäckert strömlinjeformade. Bild: Bo Ingves

Bilen finns redan i butikerna och kostar från 22 000 euro till 31 600. Utrustningsalternativen är tillsvidare Trend, Titanium och ST-Line.

Den här gången planerades bilen från ett helt tomt bord. Det är inte vanligt i bilindustrin och innebär också ett stort ansvar för utvecklarna.

– Vi tog emot utmaningen med öppna armar och har verkligen vänt på varenda sten för att göra bilen ännu bättre än föregångaren, sade en av chefsutvecklarna, Glen Goold, när nykomlingen presenterades.

Vid tiden för den verbala presentationen hade vi redan kört bilen en hel dag och det var lätt att nicka instämmande när fakta och skryt om den nya bilen fördes fram på scen. En tanke som hade växt fram under dagen var, att när en manuell växel är exakt och snabbväxlad, till vad behövs då en betydligt sävligare automatväxel som inte alltid vaknar till vid rätt ögonblick?

Men visst, om man växlade aktivt själv med hjälp av vingarna bakom ratten hängde automaten bra med, vilket ändå inte är meningen med en automat.

– Vi beslöt oss för en automatväxel av traditionell typ eftersom den är bekvämare att köra än en automat med dubbelkoppling, förklarade Goold.

Krut under huven

Den första provbilen var just en manuellt växlad femdörrarsversion med en splitter ny trecylindrig 182 hästkrafters bensinturbo med cylinderavstängning. Det innebär att den kör på två cylindrar alltid då motorn inte ansträngs.

Bild: Bo Ingves

Mellan de två huvudmätarna kan man locka fram mycket olika information. Bild: Bo Ingves

Motorn är en lite svagare version av den superba motorn på 200 hästkrafter som sitter i Fiesta ST, och den ger Focus ett bra tryck. I kombination med att bilen satt som gjuten på de kurviga vägarna i södra Frankrike var testkörningen ett nöje.

Samma körnjutning får man inte med den trecylindriga 1,0-litersmotorn på 125 hk och 170 Nm jämfört med 182 hk och 240 Nm. För normal körning utan spurter räcker den säkert bra till för vardagsbruk, speciellt som bilen är klart lättare än föregångaren.

Välutrustad

På de släta, franska vägarna var bilen tyst. Ljudnivån var inte heller störande hög på sträckor med grövre asfalt. Överlag verkar bilen tystare än den förra generationen som hade lite väl dominant däcksljud på våra finska vägar.

Fakta

Ford Focus Hatchback 1,5 ST-Line

Pris: 27 600 euro.

Slagvolym: 1 499 cm3.

Effekt: 182 hk/ 240 Nm.

Topphastighet: 220 km/t.

Acceleration 0–100: 8,5 sek.

Snittförbrukning: 5,7 l/100 km.

CO2-utsläpp: 129 g/km.

Bagageutrymme: 375 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4378/1825/1471.

Ford Focus Wagon 1,5 ST-Line

Pris: 30 500 euro.

Slagvolym: 1 499 cm3.

Effekt: 150 hk/240 Nm.

Topphastighet: 208 km/t.

Acceleration 0–100: 9,0 sek.

Snittförbrukning: 5,6 l/100 km.

CO2-utsläpp: 127 g/km.

Bagageutrymme: 608 liter.

Mått, mm: (L/B/H): 4668/1825/1494.

+ Bra att köra, rymlig kombi, fem stjärnor i EuroNCAP.

- Dyr infällbar dragkrok, långsam automatväxel, trångt för fötterna på passagerarsidan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03