Nya Folktingsordföranden Sandra Bergqvist: Språkklimatet har hamnat i en negativ spiral

Sandra Bergqvist från Nagu är ny ordförande för Folktinget. Bild: Ari Sundberg/SPT

Folktinget har valt riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) till ny ordförande. Hon säger att Folktinget nu ska bli den som agerar.

– Det behövs nytänk, proaktivitet och en konstruktiv dialog när det gäller svenskan i Finland, säger riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) som på lördagen valdes till ny ordförande för Svenska Finlands folkting.

– Språkklimatet har hamnat i en negativ spiral och fokus har hamnat på fel saker. Diskussionen har stannat på en nivå som är långt ifrån saklig och konstruktiv, säger hon.

Bergqvist säger att Folktinget de senaste åren varit tvunget att agera språkrättslig vakthund som tvingas släcka bränder där språkrättigheterna hotats. Men nu ser hon att det finns utrymme för ett mer aktivt engagemang.

– Vi ska själva komma med initiativ för att utveckla den svenska servicen och vi ska jobba för att sitta vid de bord där avgöranden fattas. Det är då vi kan påverka utvecklingen, säger Bergqvist.

Folktinget samlades till session i Mariehamn på fredagen och lördagen. Förutom Bergqvist som efterträder riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) på ordförandeposten valde man även två vice ordförande. Till första vice valdes Jacob Storbjörk (SDP) med Anna Caldén (SDP) som ersättare. Till andra vice valdes Jonny Andersen (Åland) med Ingrid Zetterman (Åland) som ersättare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning