Nya flugan: löpning och simning

Swimrun är den nya flugan för dem som tröttnat på marathonlopp och simbassänger. HBL prövade den nya trendsporten.

Absurt. Terrängskorna sjunker allt djupare in i gyttjan medan jag tränger mig fram genom vassen och försöker upptäcka den röda bojen som rimligtvis borde ligga där någonstans på den motsatta stranden.

Där. Simglasen över ögonen, ett klumpigt delfinhopp och jag börjar crawla över det cirka hundra meter breda Lakasund.

Populärt i Sverige

Vad sysslar jag med? Jag gillar att löpa marathon, cykla tempo och köra triathlon – allt sånt där roligt och tryggt som sker på jämna, asfalterade vägar med servicestationer och tusentals åskådare. Tack vare ett plötsligt infall klättrar, simmar och plumsar jag och min kamrat omkring i Obbnäsfjärden tillsammans med några dussin andra likasinnade.

– Swimrun lockar folk som är intresserade av allt som är långt och krävande, säger Porkkala Swimruns tävlingschef Henrika Malmström.

Bland deltagarna finns bland annat marathonlöparen Magnus Hellström och den före detta elittriathleten Mika Luoto, som satsar hårt på swimrun. Men också många vanliga motionärer, triathleter och orienterare. Swimrun kräver inte heller lika mycket utrustning och förberedelser som multisport, utan terrängskor och en våtdräkt räcker.

– Swimrun är en snabbt växande gren som i synnerhet är stor i Sverige, där det ordnas tävlingar varje veckoslut under sommaren.

Nära naturen

Det här är helt sjukt. Spikskorna har inget grepp på de blixthala, släta klipporna och det är ungefär lika lätt att få ett grepp med händerna som att hålla i en oljad aborre. Det enda alternativet: svälj stoltheten, åla, nagla sig fast i klipporna och hoppas att ingen gömmer sig bakom stenarna med en kamera. Känner mig som en strandad säl.

– Meningen är att komma riktigt nära naturen, på ett sätt som inte är möjligt i marathon eller triathlon, säger Malmström.

Någon ropar förtjust efter att ha snubblar över ett stim med kantareller. Snubben stannar ändå inte för att plocka. Jag försöker själv att inte himla med ögonen så mycket att jag springer mot ett träd.

Mångsidigt. Det gäller att både kunna simma i löpskor och löpa i terräng. Bild:

Hjälpmedel

Lite som orientering då, kanske. Med den lilla skillnaden att de 0,5-4 kilometer långa löpsträckorna varvas av 50-700 meter långa simsträckor i hav och träsk.

Simsträckorna är inte märkvärdiga för någon som sysslat med triathlon, men för en vanlig motionär kan det låta skrämmande – i synnerhet eftersom det inte är möjligt att ha räddningsbåtar längs med hela rutten. Därför är det obligatoriskt att använda en våtdräkt och tävla med ett par.

Det är också tillåtet att underlätta simningen genom att använda flythjälpmedel och handpaddlar. Men några av de snabbaste deltagarna använder inga hjälpmedel – i synnerhet mot slutet av tävlingen simmar jag lätt förbi många medtävlare som är utrustade med värsta årorna. Det går fort att simma med handpaddlar, men grejen är att armarna tröttnar fort. Många av de snabbaste swimrun-idrottarna använder inga paddlar.

Teknisk bana

Swimrun fick sin början i Sverige för tio år sedan, då den första upplagan av Ö till Ö ordnades i Stockholms skärgård. Då vann finländaren Petri Forsman. Nuförtiden är den 75 kilometer långa prövningen ett VM i swimrun, dit det gäller att kvala in.

Porkkala swimrun är bara 32 kilometer (det finns också ett kortare alternativ för nybörjare), men terrängen är ställvis betydligt mera krävande – teknisk, som swimrunutövarna själva uttrycker saken – än Ö till Ö. Under vissa segment går det inte ens att springa. Förra året bröt en av deltagarna foten på en sten – en tanke som hemsöker mig under hela dagens gång.

Jag klarar mig undan med att en gång halka omkull och en gång slå vristen i en spetsig klippa (det kan ha varit avgrundsvrålet som väckte dig på sommarstugan en lördagsmorgon i juli). Samtidigt: som att vara barn igen.

– Vi ville ha alla element med: klippor, hav, grusväg, asfalt, stigar, tät skog, säger Malmström.

Svalkande simning

Känner mig som en ångkokare som när som helst exploderar. Våtdräkten – ett 5 millimeter tjockt hölje av neoprengummi är som en portabel turkisk ångbastu. Mot slutet av tävlingsrutten blir det flera, långa löpsträckor genom snårig skog. De flesta andra som varit med förut har valt en kortärmad våtdräkt, men jag har en sliten triathlondräkt som har fullånga ärmar och buntar. Var är nästa sjö?

Svarträskets vederkvickande vatten känns himmelskt och på den andra stranden väntar den fjärde och sista servicestationen med vatten och saltgurka. Tyvärr har bananerna och sportdrycken lockat till sig ett moln av sockersugna getingar så det blir en kort förfriskningsstund.

Bild:

Simturen hjälpte. Inne på kasernområdet i Obbnäs har jag fortfarande krafter att spurta förbi några medtävlare och korsar mållinjen på cirka sex timmar. Tyvärr får jag inget officiellt slutresultat, eftersom mitt stridspar tvingades kliva av efter cirka två tredjedelar av rutten.

Banor för nybörjare

Vinnarna Mika Luoto och Ilkka Utriainen tar sig i mål på knappa fem timmar. Damklassens segarer Hanna Jokinen och Suvi Tiainen underskrider också sex timmar.

Knasigt. Men med mersmak. Jag och min kompis besluter oss för att komma igen nästa år – efter att ha tränat åtminstone några gånger.

Nybörjare kan pröva swimrun i lite mindre skala. FSI ordnar ett familjelopp i swimrun i Kasnäs den 28 augusti, med en 15 kilometer lång motionsklass och en 5 kilometer lång introduktionsklass. Familjeloppet förutsätter ingen tidigare erfarenhet av swimrun.

Senare i september ordnas Solvalla swimrun, som har en tekniskt betydligt lättare rutt än Porkala swimrun. Tävlingen fungerar också som ett kval för Ö till Ö.

Familyswimrun, Kasnäs 28.8

Solvalla swimrun 24.9

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03