Nya EU-regler kan slå mot Nord Stream

Rör som ska användas för att bygga Nord Stream 2 lastas i hamnen svenska i Karlshamn. Bild: Johan Nilsson/TT

Både befintliga och kommande gasledningar in i EU måste vara öppna för andra leverantörer och får inte användas för diskriminerande prissättning.

Det föreslår EU-kommissionen i ett förslag till ändrade regler som kan få stora konsekvenser även för den ryska östersjöledningen Nord Stream 1 och den föreslagna utökningen Nord Stream 2.

"Det här garanterar att alla större ledningar in på EU:s område följer EU:s regler, sköts med samma typ av transparens, är tillgängliga till andra operatörer och sköts effektivt. Det här klarläggandet kommer också att bidra till att uppfylla målen med EU:s gasmarknad, som omfattar ökad konkurrens mellan gasleverantörer och stärker energisäkerheten i EU", heter det i ett uttalande från kommissionen.

EU:s energiunionskommissionär Maros Sefcovic hoppas enligt nyhetsbyrån Ritzau på en "snabb beslutsprocess" för regeländringarna i EU-parlamentet och ministerrådet.

Enligt Euobserver.com betyder onsdagens beslut att Nord Stream 2 måste opereras av någon annan än ryska Gazprom som bygger gasledningen. Liknande krav gjorde att Ryssland avstod från att bygga ledningen South Stream till Bulgarien, skriver Euobserver.

EU:s krav gäller bara på EU:s territorium, inte på ryskt eller internationellt vatten.

Tillståndsprocessen för att bygga den nya gasledningen Nord Stream 2 pågår. Tanken att den ska stå klar 2020.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03