Nya dopningsmisstankar skakar om i skidskytte

Österrikisk polis slog till mot IBU:s kontor i Salzburg. Bild: Lehtikuva/Wildbild

Sent på tisdagen genomfördes en polisrazzia på Internationella skidskytteförbundet IBU:s kansli i Salzburg, Österrike.

– De allra flesta ute på världscupen känner att IBU har problem och måste agera, men tyvärr är det locket på, säger dubbla OS-medaljören Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Razzian ska enligt lokala medieuppgifter ha med en dopningsutredning att göra. Enligt norska teve- och radiobolaget NRK har IBU:s generalsekreterare Nicole Resch blivit förhörd i ärendet.

NRK har träffat den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov på okänd ort i USA. Han hävdar att IBU har varit inblandat i manipulation av ryska skidskyttars blodpass inför OS i Sotji 2014.

– I skidskytte blev systemet med blodpass manipulerat och saboterat. Det är en sammansvärjning som går långt tillbaka, säger Rodtjenkov.

Svenska skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin, tillika vice ordförande i IBU, är förberedd på att resa till Österrike.

– Jag har börjat packa mina väskor och är redo att åka ner till Salzburg och ta del av vad som förevarit. Det är helt klart en allvarlig situation, säger han till Radiosporten.

Sebastian Samuelsson, som tog OS-guld i stafett och silver i jaktstart i Pyeongchang, bojkottade världscupavslutningen i ryska Tiumen och hänvisade till landets undermåliga antidopningsorganisation.

– Mitt förtroende för förbundet var skadat redan innan och det blev så klart ännu värre nu, säger han.

SPT-TT

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning