Nya dödliga protester i Gaza

Nya våldsamheter har brutit ut på flera platser i Gaza, där palestinska protester anordnas längs gränsen mot Israel.Flera palestinier har dödats av israeliska styrkor, enligt det palestinska hälsodepartementet i Gaza.

Under fredagens protester har minst fyra personer dödats och mängder har skadats. Tillståndet är kritiskt för flera.

Sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israeliska soldater har skett på flera platser, bland annat i närheten av staden Khan Yunis. Demonstranterna uppges kasta sten och bränna bildäck, vilket ska ha bemötts med tårgas och skarpa skott från den israeliska sidan.

Veckor av protester

Tidigare under fredagen meddelade det palestinska hälsodepartementet att en person som sköts av israeliska styrkor i samband med förra fredagens protest har avlidit av sina skador. Då demonstrerade tiotusentals palestinier, i stort fredligt. Mindre grupper närmade sig dock gränsen, kastade stenar och rullade brinnande däck mot israeliska soldater som svarade med skottlossning och tårgas.

Palestinierna har satt upp tält längs gränsen och demonstrationerna planeras fortsätta under totalt sex veckor. Sedan de påbörjades på långfredagen har minst 24 människor dött totalt.

Skarp kritik

Israels reaktion har fått kritik från flera länder och det israeliska tonläget är fortsatt skarpt.

– Om det blir provokationer kommer en reaktion av den hårda sorten, som förra veckan, säger Israels försvarsminister Avigdor Lieberman i radio.

Israel får stöd från USA, som uppmanar palestinierna till fredliga protester och att stanna 500 meter från Gazas gräns mot Israel samt att avstå från alla typer av våld.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Israel att försöka undvika att använda våld.

– Civila måste kunna utöva sin rätt att demonstrera fredligt, sade han på torsdagen.

Bild: Mahmud Hams

Fakta

Demonstrationer i Gaza

Demonstrationerna i Gaza inleddes på långfredagen, den 30 mars, för att markera årsdagen av dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

Protesterna ska hålla på till den 15 maj, årsdag för "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals palestinier tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Demonstranterna kräver att de palestinska flyktingar som då fördrevs eller flydde ska få återvända till sina gamla byar och samhällen.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner står bakom demonstrationerna, som de har beskrivit som en fredlig, icke-våldsprotest.

En rad tält har satts upp några hundra meter från gränsbarriären. Bland deltagarna finns familjer med barn, men också ett hundratal ungdomar som rapporteras ha ignorerat uppmaningar från såväl arrangörerna som den israeliska militären att hålla sig en bit ifrån gränsen.

Källa: BBC, Reuters

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03