Nya coronalagar planeras – regeringen vill möjliggöra obligatoriska hälsokontroller och stängda restauranger

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i söndags att regeringen snart ska överlämna ännu ett nytt förslag om striktare lagstiftning till riksdagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Obligatoriska hälsokontroller vid gränserna, skyldighet att anmäla smitta och befogenheter att stänga restauranger kan införas om regeringen får sin vilja igenom.

I dag trädde nya ändringarna i smittskyddslagen i kraft. Men fler ändringar i lagen kan vara på kommande. På fredagen överlämnade regeringen ytterligare tilläggsförslag till lagen om smittsamma sjukdomar för riksdagsbehandling.

Den första ändringen gäller obligatorisk hälsokontroll för resenärer som anländer till Finland från ett visst land vid en viss tidpunkt. Hälsokontroller kan också bli aktuella för arbetstagare som vistats på en viss arbetsplats.

Om man vägrar att delta i en hälsokontroll kan man enligt lagförslaget dömas för hälsoskyddsförseelse till böter eller fängelse i högst tre månader.

Den andra ändringen gäller att personer som exponerats eller smittats har skyldighet att lämna uppgifter om sig själv till hälso- och sjukvården. I nuläget är det frivilligt.

Om riksdagen godkänner propositionen kan lagen börja tillämpas den 1 april.

Restaurangstängning kan bli möjligt

I dagsläget har myndigheterna inte befogenheter att stänga restauranger. Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterade möjligheten stänga restauranger i radioprogrammet Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi på söndagen.

Enligt statsministern föreslog regeringen striktare lagstiftning redan i höstas, men förslaget godkändes inte av riksdagen. En ändring kan ändå vara på kommande.

– Inom en nära framtid ska vi överlämna ett nytt förslag om striktare lagstiftning till riksdagen och vi hoppas förstås att riksdagen godkänner det i den här situationen, sade Marin i programmet.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, som leder coronasamordningsgruppen i huvudstadsregionen, har sammankallat till möte i morgon tisdag. Vapaavuori skriver på Twitter att gruppen utan dröjsmål ska ta ställning till den nya smittskyddslagen och att nya restriktioner är att vänta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning