Nya chefstränaren Fredric Portin: "Jag har stora skor att fylla"

Fredric Portin har skrivit ett tvåårigt kontrakt. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Fredric Portin blir ny chefstränare för orienteringslandslaget.

Den före detta landslagsorienteraren ersätter Petteri Kähäri från och med slutet av september. Portin, 29, avslutade själv sin aktiva karriär efter VM förra året och har sedan dess bland annat fungerat som tränare för talanggruppen Team Kisakallio tillsammans med Mårten Boström.

– Jag har stora skor att fylla. Ännu för ett par år sedan hade jag inte trott att jag är i den här situationen nu. Men det är bara att köra på om det känns som att det är rätt beslut, säger Portin, som säger att han vill vara en förstående och människonära tränare.

– Jag vet att det som fungerade för mig som idrottare inte nödvändigtvis fungerar för alla. Jag har inget behov av att få alla att träna på samma sätt. Jag vill ändå lyfta fram den fysiska formen och kapaciteten och uppmuntra idrottarna att testa den. Om man vill slåss om medaljerna på internationell nivå måste man se orientering som en fysisk gren.

Från och med den här säsongen är det ett annorlunda upplägg i VM-programmet, då det är turvis VM i sprint och distans. Följande år är det VM i sprintdistans i Danmark och EM på normalsträckor i Estland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning