Nya Brexitpartiet i klar ledning i Storbritannien

Brexitpartiets ledare, den tidigare Ukip-frontfiguren Nigel Farage, EU-valkampanjar i Sunderland. Bild: Danny Lawson/TT-AP

Storbritanniens två traditionellt största partier släpar efter enligt en ny opinionsmätning – och nybildade Brexitpartiet ser ut att bli landets största parti i EU-valet.

Brexitpartiet, som grundades av den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farages i januari, har 34 procent av väljarstödet enligt en mätning som institutet Opinium gjort på uppdrag av tidningen The Observer.

Det är mer än vad regerande Konservativa partiet och Labourpartiet får tillsammans. Labour är näst största parti i mätningen med 21 procent, medan Theresa Mays "tories" är fjärde störst med 11.

Storbritannien blir tvunget att hålla ett EU-val eftersom landets utträde ur unionen dragit ut på tiden. Brexitpartiet anklagar de två stora partierna för att ha svikit de som röstade för brexit för snart tre år sedan.

Liberaldemokraterna, som vill få till stånd en ny brexitomröstning, klättrar och blir mätningens tredje största parti (12 procent).

I mätningen tillfrågades 2 004 personer mellan 8 och 10 maj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning