Underhuset i nya omröstningar om brexit

Labour-ledamot Peter Kyle talar under en debatt i underhuset. Bild: Lehtikuva/AFP/Jessica Taylor

Än en gång försöker det brittiska parlamentets underhus rösta sig fram till en väg vidare för brexit. Oppositionen lovar stöd för ett brittiskt EU-förhållande à la Norge. Om det räcker är en annan fråga.

Storbritannien skulle ha lämnat EU i fredags, men söker fortfarande en plan att enas om. Tre gånger om har premiärminister Theresa May fått nej för det utträdesavtal som hon förhandlat fram med EU. Ett nytt försök kan vänta senare den här veckan. May har kallat in till ett rejält regeringsmöte i morgon: först tre timmar med de tyngsta ledamöterna, sedan två timmar med hela regeringen.

Dessförinnan väntar emellertid ännu en het röstningskväll i underhuset.

Ledamöterna har i kväll fortsatt med de vägledande omröstningar som man inledde i onsdags i förra veckan. Alla de åtta alternativa brexitförslag som då debatterades blev visserligen nedröstade med fler nej än ja från ledamöterna. Nu hoppas dock initiativtagarna kunna hamra fram en majoritet för åtminstone något av förslagen när fyra av dem återigen förts upp på bordet.

Norge plus?

Inte minst är den konservative ledamoten Nick Boles optimist kring sitt förslag om att låta Storbritannien stanna kvar på EU:s inre marknad genom att ansluta sig till frihandelsorganisationen Efta, delvis anta EES-avtalet och skapa ett tullarrangemang med EU med gemensamma tullar utåt.

Förslaget, kallat för "inre marknaden 2.0/Norge plus" – med tanke på dess likheter med det förhållande som Efta-landet Norge har till EU – fick stryk med 95 röster, 188 mot 283, i förra veckan. Nu tänker dock båda de två största oppositionspartierna ställa sig bakom Boles.

"I enlighet med vår policy kommer vi att stödja förslag som håller kvar alternativ på bordet som förhindrar ett skadligt Tory-avtal eller inget avtal alls", uppger en Labour-talesman enligt tidningen The Guardian.

– Vi kommer att vara redo för kompromisser för att skydda jobb och stanna kvar i den inre marknaden och tullunionen så vi kommer att rösta för Boles-förslaget, säger i sin tur Ian Blackford, SNP:s gruppledare i parlamentet, till BBC.

"Nu har det en riktig chans att samla den majoritet som premiärministern hittills har misslyckats med", skriver en nöjd Boles på Twitter.

Fyra förslag

Boles-förslaget är ett av de fyra som det ska röstas om i kväll. De övriga är dels de två som kom närmast en seger i förra veckans omröstningar.

Konservative Ken Clarke vill att Storbritannien går in i en tullunion med EU (fick 264 ja-röster mot 272 nej i förra veckan) medan Labour-ledamoten Peter Kyle nu står som förste undertecknare för partikamraten Margaret Becketts önskemål om en andra folkomröstning för att spika en eventuell uppgörelse (268 röster mot 295 i förra veckan).

Det fjärde utvalda förslaget kommer från Skotska nationalistpartiets Joanna Cherry som vill att Storbritannien ska dra tillbaka sin utträdesansökan senast dagen före ett eventuellt utträde, om inget avtal dessförinnan har undertecknats och regeringen heller inte bett om en förlängd förhandlingstid och parlamentet samtidigt fortsatt sagt nej till att lämna EU helt utan avtal. Ett liknande förslag från Cherry fick 184 ja-röster och 293 nej-röster i förra veckan.

Röstning pågår

Labour har lovat att rösta även på Clarke-förslaget och Kyle-förslaget. Nordirländska unionistpartiet DUP har i sin tur lovat rösta nej till alla fyra förslagen på bordet.

Själva röstandet inleddes vid 22-tiden finsk tid då ledamöterna gav sig ut för att fylla i formulären med antingen ja eller nej eller ingenting alls.

Resultaten väntas bli upplästa av talman John Bercow kring midnatt.

Två veckor kvar

Övriga EU sitter samtidigt och väntar otåligt på besked från London om hur, när och ens om Storbritannien har tänkt sig att lämna unionen.

– Tålamodet är på väg att rinna ut. Vi vet vad det brittiska parlamentet säger nej till, men vi vet inte vad de säger ja till, konstaterade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i en italiensk tv-intervju i går, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Brexit är inget dåligt aprilskämt utan tragisk verklighet för alla våra medborgare och företag. För en gångs skull: rösta ja i kväll, i stället för ännu ett nej", skriver i sin tur EU-parlamentets brexitsamordnare Guy Verhofstadt på Twitter.

Övriga EU har gett Storbritannien till den 12 april på sig att bestämma sig om vägen vidare. Den 10 april håller de 27 kvarstannande stats- och regeringscheferna ett extrainsatt brexittoppmöte i Bryssel.

Bild: TT/AP/Matt Dunham

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning